Банкеръ Weekly

Свят

Китай (пре)избира новия Мао

Си гледа отвсякъде.

В Пекин бе открит 19-ият конгрес на Китайската комунистическа партия - събитие, чието значение за Китай и за света може да бъде сравнено само с президентските избори в Съединените щати. Две хиляди и триста представители на най-многочислената партия в света, наброяваща близо 90 милиона членове, са натоварени със задачата не само да изберат новото й ръководство, но и да одобрят пътя, по който страната ще се развива най-малко през следващите пет години. Или както без никаква ирония пише излизащият на английски вестник "Саут Чайна морнинг пост", на Запад партийните конгреси са само електорални събития с шумни лозунги, докато в Китай "имат известен електорален елемент", но главната им цел е определяне на курса, който ще следва държавата.

Доколкото ще има електорален елемент на сегашния форум, който бе открит на 18 октомври и ще продължи една седмица, той е свързан с очакванията Си Дзинпин да бъде преизбран начело на партията и да наложи такива промени в ръководството й, които да консолидират властта му. Получаването на втори последователен мандат ще му позволи да остане начело на Китай най-малко до 2022 г., но повечето наблюдатели очакват той да предприеме стъпки, които да му гарантират властта за много по-дълъг период.

Освен избирането на генерален секретар ще бъде подменен и съставът на най-важния орган на властта - Постоянния комитет на Политбюро. Очаква се петима от неговите седем членове да се оттеглят, тъй като са преминали 68-годишна възраст - неофициалния праг за заемане на висша ръководна длъжност в Китайската народна република. Тези, които не са навършили "пенсионна възраст", са 64-годишният Си Дзинпин и 62-годишният сегашен министър-председател Ли Къцян.

Си Дзинпин, който през 2012-а пое президентския пост от Ху Дзинтао, стана един от най-могъщите и авторитетни китайски лидери от десетилетия. Точно преди една година партията го удостои с почетната титла "основен ръководител", каквато са носели само двама от предшествениците му - Мао Дзъдун и Дън Сяопин. Още тогава това накара наблюдатели да смятат, че за него се подготвя роля, различна от тази на последните му двама предшественици, и тя ще бъде легитимирана на 19-ия конгрес.

За Си сега е важно овладяването на Постоянния комитет на Политбюро, като включи в него верни на себе си хора. Вътрешнополитическият живот на Китай отдавна е организиран така, че да бъде постиган баланс между отделните партийни фракции. Затова с особен интерес се очаква как Си Дзинпин ще подреди участниците в Постоянния комитет - така че да не влезе в директен сблъсък с другите фракции и в същото време да осигури подкрепа за засилените си лидерски позиции.

Още един, по-специфичен въпрос чака своето решение. Това е дали Си Дзинпин ще посочи своя наследник. Освен "пенсионната възраст" през последните години в управлението на Китай се е утвърдила още една практика - когато генералният секретар на партията бъде преизбран за втори мандат, той да посочва своя бъдещ наследник, като го вкара в Политбюро. През 2007-а, при преизбирането на Ху Дзинтао начело на формацията, бе обявено, че Си ще го наследи през 2012-а. Така и стана.

Правилото за определянето на наследник и "пенсионната възраст" на лидерите бяха възприети в Китай в края на осемдесетте години като мерки за засилване на колективния елемент в ръководството на партията и против съсредоточаването на прекалено голяма власт в едни ръце. Тогава още беше пресен примерът с Културната революция на Мао и вероятно наследниците му не желаеха Китай да преживява отново подобен катаклизъм. Днес обаче изглежда, че Си Дзинпин е склонен да наруши и двете правила. Според редица наблюдатели лакмус за намеренията му ще е политическата съдба на 69-годишният член на Постоянния комитет Ван Цишан. Той вече е навършил възрастта, след която трябва да се оттегли от политиката, но е възможно Си да го задържи по две причини. Едната е, че Цишан оглавява могъщата комисия за борба с корупцията, която през последните пет години изправи пред съда милиони ръководители от всякакъв ранг и де факто извърши най-голямата чистка в партията от времето на Мао. Този човек разполага с огромен обем данни, позволяващи му на практика да започне антикорупционно дело срещу всеки висш ръководител, а освен това е смятан за главен и най-лоялен съюзник на Си. Другата причина Си да не пенсионира помощника си е, че по този начин ще създаде прецедент, от който ще може да се възползва след пет години, когато самият той ще е на 69 години.

Китайските медии вече хвърлиха светлина върху двете набелязани от Си Дзинпин цели, които ще прокара на конгреса. Едната е през 2021-ва да бъде изградено общество със средни доходи, като те бъдат удвоени спрямо 2011-а. Другата е по-далечна - през 2049 г., сто години след основаването на народната република, да бъде постигнато "Велико възраждане на китайския народ" - което означава "модерна, просперираща, силна, демократична, културно развита и хармонична социалистическа държава". Като към тях се прибавят мащабните външнополитически амбиции на Пекин, и по-специално изграждането на Новия път на коприната, ясно е, че през следващите десетилетия Китай ще се нуждае от лидер поне от мащаба на Мао.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във