Банкеръ Daily

Свят

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по тайванския въпрос

Ван И

Външният министър на Китай Ван И предупреди днес САЩ "да не си играят с огъня" по въпроса за Тайван и изрази недоволство по повод планираните от Вашингтон оръжейни продажби за Тайпе, предаде Ройтерс.

По думите на първия китайски дипломат нито една чуждестранна сила няма да попречи на обединението на Китай и нито една чуждестранна сила не трябва да се намесва. "Приканваме САЩ изцяло да признаят сериозността на тайванския въпрос и да не си играят с огъня по въпроса за Тайван", каза Ван И на пресконференция в Будапеща, където е на посещение.

Китай заяви днес, че ще наложи санкции на американски фирми, които продават оръжие на Тайван, след като Вашингтон одобри продажба на танкове, ракети и свързано с тях оборудване на обща стойност 2,2 милиарда долара, посочва Ройтерс.

ТАСС уточни, че става въпрос за 108 танка "M1A2 Абрамс", 250 мобилни зенитноракетни комплекса "FIM-92 Stinger" и съпътстващо оборудване.

В изявление китайското външно министерство заяви, че продажбата на американско оръжие на Тайван е навредило на суверенитета и националната сигурност на Китай.

 

В Ню Йорк междувременно избухнаха сблъсъци между привърженици и противници на тайванската президентка Цай Ингвен. Тя ще прекара две нощи в Ню Йорк на отиване и две нощи в Денвър на връщане от обиколката си в карибски страни, признаващи Тайван за държава, въпреки протестите на Пекин, предаде Франс прес, като се позова на тайвански медии.

Сблъсъците са станали пред хотел "Гранд Хаят", където е отседнала тя по време на престоя си в САЩ.

Медиите показаха противниците на Цай да развяват знамето на Китайската народна република и да скандират лозунги срещу симпатизантите й.

Телевизионни кадри показаха ареста на мъж, отведен от полицията за разпит.

Тайванците, по-голяма част от които съставляват етнически китайци, от 1945 г. са управлявани от режим, различен от този на Китайската комунистическа партия в континентален Китай.

Тайван не е признат за независима държава от ООН, а Пекин заплашва с употреба на сила в случай на официално провъзгласяване на независимостта на острова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във