Банкеръ Daily

Свят

Китай предупреди американските инвеститори, че играят срещу себе си

Чрез поставянето на бариери пред достъпа на американските инвеститори до китайския пазар, основавайки се на така наречената национална сигурност, Съединените щати ще навредят единствено на интересите на собствените си инвеститори. Това заяви говорителят на китайското външното министерство Джао Лидзиен, цитиран от Радио Китай. 

Министърът се позова на взето наскоро решение от администрацията на президента Доналд Тръмп пенсионните фондове в САЩ да спрат и дори да изтеглят инвестициите си от китайския фондов пазар.  Джао Лидзиен каза, че взаимната изгода и печалба са ядрото на икономическото сътрудничество между Китай и САЩ.

"През последните години китайският капиталов пазар привлича повече световни инвеститори, включително и от САЩ, което е знак за доверието на международните инвеститори към стабилното развитие на китайската икономика и признание към задълбочаващите се реформи и отварянето на китайския капиталов пазар. Тъй като поставянето на бариери в името на националната сигурност не само противоречи на икономическите закони, но ще навреди и на интересите на американските инвеститори", заяви Джао Лидзиен.

Междувременно Доналд Тръмп обявие, че Вашингтон няма да предоговаря търговското споразумение с Китай и изрази увереност, че Пекин ще изпълни споразумението, като купи американски стоки на стойност 250 млрд. долара.

Между двата икономически гиганта избухна и друг скандал. Пекин обвини САЩ в оклеветяване на Китай, след като Вашингтон съобщи, че китайски хакери са се опитали да откраднат проучвания за разработване на ваксина против коронавируса.  Американските власти съобщиха вчера, че китайски хакери са се опитали да се сдобият с информация за лечение и създаване на ваксина против коронавирус. Те поясниха, че в хакерските опити са участвали групи, свързани с китайското правителство. ФБР и Агенцията по киберсигурност и сигурност на инфраструктурата заявиха, че действията на Китай представляват "голяма заплаха" за отговора на САЩ против Ковид-19.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във