Банкеръ Daily

Свят

Китай представи Бяла книга за отбраната

Основна цел на Китайската народна република в областта на отбраната е гарантирането на националната политическа, обществена и социална сигурност, се казва в публикуваната днес "Бяла книга за националната отбрана на Китай в новата епоха", предаде ТАСС.

"Основополагащи цели на Китай в областта на отбраната и сигурността в новата ера ще бъдат възпирането и противодействието на агресията, гарантирането на националната политическа, обществена и социална сигурност, противопоставянето и сдържането на "независимостта на Тайван", потушаването на привържениците на сепаратистки движения като "независимост на Тибет" и създаване на "Източен Туркестан", се казва в документа.

В него се подчертава, че Китай с всички средства ще гарантира "националния суверенитет, единството и териториалната си цялост". "Фундаментална задача за КНР в сферата на сигурността е гарантирането на интересите на страната и правата й по море, зад граница, подкрепа за стабилно и устойчиво развитие на страната", се отбелязва в документа.

В него се казва, че Китай "няма да се откаже от използване на сила" в стремежа си за обединение с Тайван, отбелязва ДПА. "Китай трябва и ще бъде отново обединен". "Ние не обещаваме да се откажем от употребата на сила и да отхвърлим възможността да предприемем всички необходими мерки", заяви Пекин в Бялата книга.

В нея се подчертава нуждата от полагане на по-големи усилия за модернизиране на китайските въоръжени сили, които според Пекин изостават от водещите армии в света. Посочва се също така, че Китай не смята да участва в надпревара във въоръжаването, с която и да е друга страна, държи своя ядрен потенциал на минимално равнище, необходимо за националната сигурност, и се обявява за пълна забрана и унищожение на ядреното оръжия.

Китай освен това се придържа към политика да не използва първи ядрено оръжие при никакви обстоятелства.

В документа се посочва още, че отношенията между Китай и Русия във военната сфера се намират на високо равнище и продължават да се развиват и това стратегическо партньорство в новата епоха играе значителна роля за поддържане на глобалната стратегическа стабилност.

Китай заявява също, че САЩ подкопават световната стратегическа стабилност, като увеличават разходите за отбрана и продават оръжия на Тайван, посочва Ройтерс. Според Пекин въпросите, свързани с Тайван, сe изострят, а сепаратистките сили за независимост на Тайван, както ги нарича Пекин, продължават да бъдат най-сериозната непосредствена заплаха за мира и стабилността в Тайванския проток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във