Банкеръ Daily

Свят

Китай прати рекордни 56 самолета в ПВО зоната на Тайван

Тайван обяви, че 56 самолета на китайските военновъздушни сили са навлезли вчера в неговата зона за противовъздушна отбрана (ПВО), ден след като САЩ осъдиха "военните провокации" на Пекин в този регион, предаде Франс прес.

Тайванското министерство на отбраната подчерта, че са били вдигнати самолети, за да отправят предупреждение, след като 36 изтребители, 12 бомбардировачи с ядрен капацитет Н-6, както и други военни самолети навлезли в югозападната част на неговата зона за противовъздушна отбрана.

Зоната за идентификация и ПВО е въздушно пространство, в което съответната държава иска да идентифицира и локализира въздухоплавателни средства от съображения за националната си сигурност, отбелязва АФП.

Китай смята остров Тайван, с население от 23 милиона души, за своя разбунтувала се провинция, която трябва да върне под негов контрол, ако е необходимо и със сила.

Откакто президентът Си Дзинпин дойде на власт в Пекин през 2012 г., китайски военни самолети почти всекидневно навлизат в тайванската зона за идентификация и ПВО.

В петък, когато комунистически Китай честваше националния си празник, в тази зона навлязоха общо 38, китайски военни самолети, сред които и бомбардировач Н-6.

В събота имаше ново рекордно нахлуване от 39 самолета във въздушното пространство, според тайванското министерство на отбраната.

На следващия ден чрез комюнике на Държавния департамент САЩ заявиха, че са "много притеснени" от "военните провокации" на Китай в близост до Тайван, които определиха като "дестабилизиращи регионалния мир и стабилност".

Призоваваме Пекин да прекрати военния, дипломатическия и икономическия натиск и упражняването на принуда срещу Тайван, добави Вашингтон и потвърди "непоколебимия си ангажимент" към острова.

През 2020 г. в зоната за идентификация и ПВО на Тайван са навлизали общо 380 самолети на китайските военновъздушни сили, а от началото на тази година броят на нарушенията е вече над 600.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във