Банкеръ Daily

Свят

Китай праща за посланик в САЩ един от най-опитните дипломати

Цин Ган Снимка: Twitter: @ChinaAmbinUS

Новият китайски посланик в САЩ Цин Ган пристигна във Вашингтон. Това се посочва в изявление, публикувано от китайското посолство в САЩ в сряда вечерта.

"На 28 юли  новият извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в САЩ Цин Ганг пристигна в САЩ, за да поеме задълженията си“, се казва в документа.

 55 -годишният дипломат наследява 68-годишния Цуй Тянкай, който беше назначен за китайски посланик в САЩ през април 2013 г. През юни китайското посолство в САЩ обяви, че Цуйiскоро ще напусне поста си и ще се върне в родината си.

Цин пристигна в американската столица дни след преговорите в северния китайски град Тянцзин между заместник-държавната секретарка на САЩ Уенди Шърман и високопоставени китайски дипломати.

"Твърдо вярвам, че вратата на отношенията между Китай и САЩ, която вече е отворена, не може и не бива да бъде затваряна", каза Цин  в резиденцията си във Вашингтон, след като пристигна там от летището, цитиран от Ройтерс. 

В речта си пред китайски и американски медии същата вечер Цин Ган каза, че преди 50 години Хенри Кисинджър "тайно посетил и почукал на вратата на Китай". „Днес, 50 години по късно, като 11 -тия китайски посланик в САЩ, мога открито да тръгна по правилния път към Съединените щати“.

Цин Ган каза, че като две големи държави с различни исторически култури, социални системи и етапи на развитие, Китай и Съединените щати навлизат в нов кръг на взаимно откриване, познание и приспособяване, търсейки начини да се разберат помежду си в новата ера. Здравото и стабилно развитие на китайско-американските отношения е общото очакване на хората от двете страни и международната общност.

Цин Ган роден през март 1966 г. в Тиендзин, а от 1988 г. работи в структурата на външното министерство на КНР. През 2002-2005 г. заема длъжността съветник в посолството в Обединеното кралство, през 2005-2010 г. бе заместник-ръководител на отдел „Информация и преса“, както и официален представител на Министерството на външните работи по европейските въпроси. . През 2010-2011 г. той стана пратеник на китайското посолство във Великобритания, а през 2011-2014 г. е ръководил отдела за информация и преса на китайското външно министерство. През 2014-2017 г. Цин е помощник външен министър и ръководител на отдел „Протокол“ на външното министерство, от 2018 г. е заместник-външен министър на Китай.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във