Банкеръ Daily

Свят

Китай подозира, че Япония ще изхвърля отпадъчни води от "Фукушима" в морето

Снимка: Радио Китай

Китай подозира, че Япония възнамерява да изхвърля ядрени отпадъчни води в морето. Радио Китай цитира японски медии, които са съобщили на 24 август, че японското правителство и Токийската електроенергийна компания са решили да изхвърлят в морето отпадъчните води от аварийната АЕЦ Фукушима чрез подводен тунел, с мотива, че замърсените води ще се простират по-лесно и по-бързо.

"Ако информацията на японските медии е вярна, това ще бъде опасна стъпка на японското правителство, застрашаваща глобалната екологична сигурност и здравето на хората по целия свят, пренебрегвайки силната опозиция в страната и в международната общност. Съседните на Япония държави в Азиатско-тихоокеанския регион и дори останалите крайбрежни страни по света имат право да предприемат действия и да поискат обезщетение от Токио", твърди китайската медия.

Тя цитира анализите на Германския научноизследователски институт по морски науки, които  показват, че поради най-силните океански течения в света по крайбрежието на Фукушима, замърсените с радиоактивни материали води ще се разпространят в по-голямата част на Тихия океан в рамките на 57 дни от датата на изхвърлянето им и до глобалните води за 10 години. Очевидно е, че въпросът с отпадъчните води на японската АЕЦ ще засегне безопасността на глобалната морска екологична среда и живота и здравето на хората във всички страни.

"Съгласно „Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право“ всички държави са длъжни да опазват морската среда. „Всички държави трябва да предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че дейностите, извършвани под тяхна юрисдикция или контрол, не причиняват замърсяване в други държави и тяхната околна среда и също да гарантират, че замърсяването, причинено от събития или дейности в рамките на тяхната юрисдикция или контрол, не трябва да се простира извън зоната, където те упражняват своите суверенни права в съответствие с конвенцията", пише още Радио Китай. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във