Банкеръ Daily

Свят

Китай отвръща на САЩ - налага мита за 60 млрд. долара

Китай ще увеличи митата върху вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара от 10% на 25%, като новите тарифи ще влязат в сила на 1-ви юни, съобщи китайското финансово министерство, цитирано от DW. Пекин също така ще добави още 5000 продукта в списъка с обложени с мита стоки.

Китай заяви, че този ход е в "отговор на едностранния подход на САЩ". Последните преговори за прекратяване на търговията между двете най-големи икономики в света приключиха без пробив миналата седмица. "Адаптирането" е "отговор на едностранния подход на САЩ и търговския протекционизъм", заяви Комисията за митнически тарифи на Държавния съвет.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Пекин да не отвръща. Той информира, че най-голямата азиатска икономика "ще пострада много лошо" без търговско споразумение.

В допълнение към всичко това, Пекин може да спре да купува селскостопански продукти и енергия от САЩ, както и да ограничи американски търговски услуги с Китай и да намали поръчките за покупки на самолети "Боинг", съобщи китайското издание Global Times, добавяйки, че експертите в страната дори обсъждат възможността за дъмпинг на американските държавни ценни книжа.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че страната никога няма да се поддаде на външен натиск.

Инвеститорите се опасяват, че по-нататъшната ескалация на спора между двете най-големи икономики в света може да подкопае глобалния растеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във