Банкеръ Daily

Свят

Китай отваря пазара си за повече стоки от Централна и Източна Европа

Търговията и сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа се разраства бързо. Първото изложение „Китай-ЦИЕ" се проведе в град Нинбо провинция Джъдзян в събота. ЕКСПО-то привлече предприятия от 22 държави. Разрастващият се потребителски пазар в Китай привлече най-добрите производители на храни от Европа. Участващите компании се възползваха от възможностите, които изложението предложи, съобщи China Radio International.

Словакия и Китай планират да създадат център за авиационни симулации и обучение с общи инвестиции от 200 милиона юана (29 млн.долара).

„Авиационната индустрия в Китай се развива бързо и притежава огромен потенциал в пазара за обучение на пилоти. Надяваме се да построим център за обучение на китайски пилоти", каза Павол Герман, председател на надзорния съвет на Virtual Reality Media, водещ производител на симулатори за граждански полети в Словакия.

Планът е да се създаде съвместна компания в зоната за сътрудничество, която Китай създаде за компании от страните от ЦИЕ в град Цанджоу, провинция Хъбей. За целта китайските митници работят заедно с европейските си колеги в сфери като оторизираните икономически операции, защитата на интелектуалната собственост и борбата с измамите. Китай има подписани споразумения с 13 европейски държави по 51 проекта за износ на хранителни стоки към Китай.

През 2018 г, търговията между Китай и ЦИЕ достигна 80 милиарда долара, с 20% увеличение спрямо 2017 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във