Банкеръ Daily

Свят

Китай откри огромно находище на шистов нефт

От компанията заявиха, че натрупаните доказани геоложки резерви са достигнали 1,052 милиарда тона благодарение на пробива в основните технологии.

Китайската национална петролна корпорация обяви, че са открила находище на шистов нефт в Ордоското плато с геоложки запаси от 1 милиард тона, което го прави най-голямото в страната.

От компанията заявиха, че натрупаните доказани геоложки резерви са достигнали 1,052 милиарда тона благодарение на пробива в основните технологии. Доказаните резерви от 359 милиона тона бяха открити през 2019 г., 143 милиона тона през 2020 г. и още 550 милиона тона през първите пет месеца на тази година, съобщава Радио Китай.

Очаква се до края на 14-ия петгодишен план (2021 г. – 2025 г.) капацитетът от шистов нефт в петролното поле Чанцин да надхвърли 5 милиона тона с добив от над 3 милиона тона.

Шистовият нефт е заместител на конвенциалния. В момента страните с най-добри технически възможности за извличането му са САЩ, Русия и Китай.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън даде ясно да се разбере още в началото на мандата си, че планира да предприеме решителни действия в борбата с глобалното затопляне. Но амбициозният му план за климата на стойност 2 трилиона долара ще отнеме време и ресурси.

 Байдън беше категоричен, че няма да забрани фракинга (производство на шистов газ), но има и друг начин, по който може да ограничи производството и емисиите на изкопаеми горива: чрез прекъсване на процеса за федерален лизинг на нефт и газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във