Банкеръ Daily

Свят

Китай отделя 9 милиарда долара за борбата с новия коронавирус

Китайското финансово министерство и китайската Национална комисия по здравеопазването отпуснаха близо девет милиарда долара за борба срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Правителството взе решение за удължаване на ваканцията по случай лунната Нова година, а голям брой големи компании спряха работа или наредиха на служителите си да работят от вкъщи.

Китайският премиер Ли Къцян пристигна днес в град Ухан, епицентър на епидемията, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позоваваха на изявление на правителството.

Ли Къцян ще се запознае на място с усилията на местните власти за борба с епидемията. Той ще посети болници, където са настанени заразените, ще разговаря с пациенти и медицинския състав.

Това е първата визита на висш представител на комунистическия режим в града от избухването на епидемията в края на миналата година, отбелязва АФП.
Китайските власти ще изпратят 959 медицински екипи от други провинции в Ухан, за да помогнат на колегите си на място, които изнемогват в препълнените с пациенти болници, съобщи ДПА.

Правителството на Китай е заделило 300 милиона юана /43,5 милиона долара/ за борба с коронавируса в град Ухан и централната провинция Хубей, съобщи днес китайската телевизия, цитирана от ТАСС. Средствата ще бъдат използвани за строителството на две болници за болните от пневмония, както и за купуването на специално медицинско оборудване.
Китайското правителство обяви, че ще удължи срока на почивните дни по случай Лунната нова година до 2 февруари, за да се засили превенцията и контролът върху епидемията, предаде китайската държавна телевизия.

Училищата също удължават ваканцията си, но конкретни дати ще бъдат огласени от министерството на образованието, допълни телевизията.

Училищната ваканция вече беше удължена в провинции Хубей, Съчуан, Шандун, както и в столицата Пекин и в град Шанхай.

Броят на жертвите на коронавируса достигна 81 души, след като 24 души починаха в провинция Хубей, епицентъра на заразата, съобщи Франс прес, като се позовава на местните власти.

По-рано вчера се съобщаваше за 57 починали от пневмонията, предизвикана от новия коронавирус.

В провинция Хубей са регистрирани 371 нови случая на заболяването, с което потвърдените в цялата страна случаи вече надхвърлят 2700, по данни на централното правителство.

В Съединените щати междувременно бяха потвърдени пет случая на заразяване с новия коронавирус, съобщиха вчера здравните власти. "Очакваме да има и други случаи", заяви представител на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. Той уточни, че понастоящем близо сто пациенти в 26 щата са изследвани за евентуално заразяване с коронавируса.

Всичките петима болни са пътували до китайския град Ухан, откъдето се разпространи вирусът.

Френските граждани ще бъдат евакуирани от района на Ухан със самолет директно до Франция, съобщи френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен, цитирана от Франс прес.

Връщането в родината на онези френски граждани, които желаят, ще се извърши със съгласието на китайските власти и под надзора на специален медицински екип. Това ще стане в средата на предстоящата седмица. Репатрираните ще трябва да останат под карантина в течение на 14 дни, колкото продължава инкубационния период, уточни министърката.

Френските власти съобщиха в петък за три случая на китайския коронавирус в страната - двама души в Париж и един в Бордо. Те са първите в Европа. И тримата са се върнали наскоро от Китай и са пребивавали в Ухан.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във