Банкеръ Daily

Свят

Китай отчете бум на „зелените“ облигации

За да постигне висококачествен и екологичен растеж, Китай обяви, че ще се стреми да достигне пик на емисиите от въглероден диоксид до 2030 г. и въглероден неутралитет до 2060 г.

Китай преживява бум в „зеленото“ финансиране, което играе жизненоважна роля за насърчаване трансформация на икономиката към по-екологична и устойчива, показват данни от централната банка, цитирани от Радио Китай.

Салдото по „зелените“ заеми в местна и чуждестранна валута се е увеличило с 26,5% на годишна база и е в размер на 14 трилиона юана (2,16 трилиона долара) до края на второто тримесечие на 2021 г.

През първите осем месеца на тази година емитирането на „зелени“ облигации в страната е скочило със 152 процента спрямо миналата година, надвишавайки 350 милиарда юана, което вече е повече от издадените за цялата минала година. Облигациите за „въглероден пик и неутралитет“ са надхвърлили 180 милиарда юана през периода.

За да постигне висококачествен и екологичен растеж, Китай обяви, че ще се стреми да достигне пик на емисиите от въглероден диоксид до 2030 г. и въглероден неутралитет до 2060 г.

В началото на септември Европейската комисия също прие рамка за емитирането в бъдеще на „зелени“ облигации на стойност до 250 милиарда евро или 30 % от общия размер на фонда за възстановяване от пандемията. 

Инвеститорите на тези облигации ще получават уверение от Брюксел, че мобилизираните средства ще бъдат разпределени за екологосъобразни проекти и че Комисията ще докладва за тяхното въздействие върху околната среда. Първите “зелени” облигации ще бъдат емитирани през октомври.

“Намерението на ЕС да емитира до 250 милиарда евро под формата на „зелени“ облигации до края на 2026 г. ще ни направи най-големият емитент на „зелени“ облигации в света. Това е и израз на нашия ангажимент за устойчивост и поставя устойчивото финансиране на челно място в усилията на ЕС за възстановяване”, заяви еврокомисарят за бюджета и администрацията Йоханес Хан. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във