Банкеръ Daily

Свят

Китай определи протестите в Хонконг като "тероризъм"

В понеделник Китай разкритикува ожесточено ескалиращите протести в Хонконг, твърдейки, че сблъсъците показват признаци на "тероризъм".

Критиката идва, след като Хонконг беше принуден да отмени всички отпътувания в резултат на окупиране от страна на протестиращите на хонконгското международно летище за четвърти пореден ден. Според съобщения в медиите, около 40 души са ранени от началото на протестите на летището, започнали в петък.

Хиляди демонстранти излязоха вчера отново по улиците на Хонконг въпреки забраната на полицията, която използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

На места бяха издигнаха барикади от метални предмети и пластмаса и бяха блокирани пътищата около полицейски участък.

На свечеряване демонстрантите отправиха провокация към полицията, като насочиха сини лазерни лъчи към фасадата на сградата. Малко след това те започнаха да хвърлят тухли по силите на реда, които отговориха със сълзотворен газ.

Във Ван Чай, където е главната квартира на полицията и в Козуей бей, на остров Хонконг, демонстранти също издигнаха барикади по улиците. "Да си върнем Хонконг, революцията на нашето време", скандираха те. Недалеч оттам имаше сбивания между пропекински настроени жители на Хонконг, минувачи и журналисти, което наложи намесата на полицията.

Протестите в специалния административен район на Китай избухнаха през юни заради плановете на правителството да приеме законодателство, което да позволи екстрадиция на престъпници в юрисдикции, с които Хонконг няма споразумения по този въпрос, включително в посока континентален Китай.

В отговор на демонстрациите лидерът на Хонконг Кари Лам реши да спре законопроекта и по-късно заяви, че това законодателството е "мъртво", но отказа да потвърди, че ще бъде напълно оттеглено.

По-рано Пекин обвини Съединените щати, че участват в протестите и предупреди Вашингтон да не се намесва във вътрешните работи на Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във