Банкеръ Daily

Свят

Китай обвинява Запада, че спекулира с климатичните си цели

Миналата седмица Китай и САЩ заявиха, че ще се ангажират да работят заедно, както и с други държави за справяне с климатичните промени.

Китай  обвинява Запада, че спекулира с климатичните си цели и настоява справянето с климатичните промени да трябва да бъде разменна монета в геополитиката

„Справянето с климатичните промени е обща задача за цялото човечество. То не трябва да бъде разменна монета в геополитиката, цел за атаки срещу други държави и оправдание за търговски бариери“, заяви китайският председател Си Дзинпин по време на видео среща с лидерите на Франция и Германия.

"През последните няколко години ирационалните практики като едностранчивост и политизиране на пандемията от новия коронавирус доведоха да твърде много хаос и нещастия за човечеството. Ако международната общност, особено западните държави, не извлекат поуки по отношение на климатичните промени, което е свързано с устойчивото развитие на човечеството, може да станем свидетели на катастрофални последици", смята той.

На среща на лидерите на Китай, Франция с Германия бе постигнато единодушие, че трите страни ще подкрепят мултилатерализма, ще прилагат изцяло Парижкото споразумение за климата и заедно ще изградят справедлив и разумен глобален механизъм в това отношение.

През септември миналата година Китай обяви графика си за постигане на пик на въглеродните емисии и въглероден неутралитет, а на настоящата среща Си Дзинпин заяви, че това ще бъде трудна задача, подчертавайки обаче, че страната ще включи тези две цели в цялостната си стратегия за опазване на околната среда и ще насърчи зеленото и нисковъглеродно икономическо развитие.

Напоследък специалният пратеник на президента на САЩ по климата Джон Кери посещава редица страни, за да спечели подкрепа за срещата на върха по климатичните въпроси, която ще се проведе в САЩ следващата седмица.

"Като инициатор на глобалната срещата на върха по климатичните промени, САЩ трябва да докажат на свой ред, че са искрени в постигането на по-добро и устойчиво бъдеще за света, а не да се стремят към лидерската позиция в тази сфера", твърди Пекин.

Парижкото споразумение бе подписано на 12 декември 2015 г. Китай, с дял от една четвърт от всички парникови емисии на планетата - най-много от всички държави, изненадващо се ангажира през септември да започне да намалява своя въглероден отпечатък преди 2030 г. и да го сведе до нула до 2060 г. 

Миналата седмица Китай и САЩ заявиха, че ще се ангажират да работят заедно, както и с други държави за справяне с климатичните промени. Това се случва след няколко срещи между китайския пратеник за климата Сие Женхуа и американския му колега Джон Кери в Шанхай.  И двамата се споразумяха за по-нататъшни конкретни действия за намаляване на емисиите. 

Американският президент Джо Байдън ще проведе тази седмица виртуална среща на върха за климата, която Китай заяви, че очаква с нетърпение. Все още не е известно дали китайският президент Си Дзинпин ще се присъедини към световните лидери, които ще присъстват на срещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във