Банкеръ Daily

Свят

Китай обвини САЩ в нарушения на правата на човека

Китай твърди, че през последните десетилетия САЩ са се утвърдили като агресивна милитаристка държава.

Китайските власти скоро ще публикуват нов доклад, който критикува ситуацията с правата на човека в Съединените щати. Съобщение за това се появи в понеделник на уебсайта на пресцентъра на Държавния съвет на Китайската народна република, цитирано от ТАСС.

Документът, озаглавен "Нарушаване на правата на човека в САЩ 2020", описва подробно фактите около "некомпетентното ограничаване на пандемията, довело до трагични последици, нарушения на демокрацията, предизвикали политически хаос, расова дискриминация срещу етническите малцинства, продължаващи социални вълнения, които заплашват обществената сигурност,  социалното неравенство, нарастващата поляризация между богатите и бедните, както и потъпкването от Съединените щати на международното право, водещо до хуманитарни бедствия. 

Пресслужбата на Държавния съвет на КНР публикува подобен доклад през март 2019 г. В него се казва, че през последните десетилетия САЩ са се утвърдили като агресивна милитаристка държава.

Самият Китай често е обвиняван в нарушаване на човешките права. В края на февруари върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет разкритикува Китай и Саудитска Арабия. 

Китай ограничава основни граждански и политически свободи в името на националната сигурност и мерките срещу КОВИД-19, отчете Бачелет. Тя отбеляза, че "активисти, адвокати и правозащитници, сред които и чужденци, са обект на произволни криминални обвинения, задържания и несправедливи процеси".

По думите й заради участие в протести в Хонконг са разследвани над 600 души, някои от които по новия китайски закон за националната сигурност, наложен от Пекин на бившата британска колония. От допълнително независимо проучване се нуждаят съобщенията за нарушения като произволни арести, малтретиране, сексуално насилие и принудителен труд в китайския район Синцзян, призова Бачелет. Тя съобщи, че се водят преговори с Пекин за бъдещо нейно посещение в района, където живеят милиони мюсюлмани уйгури.

"Състоянието на човешките права се влошава от година на година в целия свят, но именно Китай е страната, която нанася най-големи поражения на идеята за правозащитност", се казва в ежегодния доклад на международната неправителствена организация Хюман Райтс Уоч за 2019 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във