Банкеръ Daily

Свят

Китай обвини САЩ в безконтролното печатане на долари

Според китайски експерти "безконтролното печатане на пари" от САЩ оказва допълнителен икономически натиск и създава скрита опасност за световната икономика. Снимка: Радио Китай

Три китайски мозъчни тръста съвместно публикуваха доклад със заглавие „САЩ са на първи?! Истината за усилията на САЩ в овладяване на епидемията“. В доклада се казва, че за да се справи с провала в превенцията и контрола на епидемията от COVID-19, Федералният резерв е започнал безконтролно печатане на пари. Вследствие на това безкрайната ликвидност на пазара предизвика негативен ефект и цената за това ще я плаща целия свят.

Китайските експерти, цитирани от Радио Китай, твърдят, че  Федералният резерв осъществява нетипични мерки за увеличаване печатането на пари. Американската президентска администрация и Конгреса приеха няколко проекта за подкрепа на пострадалите от пандемията, а излетите на пазара нови пари са няколко трилиона долара. "В краткосрочен план тези мерки изиграха роля за стабилизиране на пазара, но отрицателното им влияние започна да се проявява върху различни страни по света", твърдят те.

"В момента САЩ изнасят инфлация. Увеличаването на ликвидността на щатския долар е двигател за повишаване на цените на стоки за широко потребление в световен мащаб и оказва натиск върху компаниите и живота на хората. Безконтролното печатане на пари доведе и до обезценяване на щатския долар. А повишаването на цените на стоките за широко потребление доведе до повишаване на цените на производителите, съответно и до производствените разходи. Според информации в медии, от началото на годината цената на брашното в Ливан се е увеличила с 219% на годишна база. Цената на царевицата в Мексико е нараснала с 60% на годишна база. Хората в различни страни са изправени пред затруднения, заради покачването на цените на хранителните продукти", се казва в съвместния доклад.

Според тях "безконтролното печатане на пари" от САЩ оказва допълнителен икономически натиск и създава скрита опасност за световната икономика.

"САЩ трябва да подхождат отговорно към паричната си политика и да допринасят за глобалното икономическо възстановяване, а не да го саботират и му вредят, опитвайки се да спасят единствено себе си", казват още китайските финансисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във