Банкеръ Daily

Свят

Китай обвини САЩ, че всява паника заради коронавируса

САЩ взеха мерки, които всяват страх в целия свят от избухването на коронавирус, вместо да предлагат помощ. Това съобщи в понеделник Министерството на външните работи на Китай.

Говорителката на министерството Хуа Чунинг подчерта, че САЩ са първата държава, която обяви, че ще евакуира своя консулски персонал от Ухан, градът, където епидемията започна и е под карантина от 23 януари. Съединените щати също са първата държава, която забрани влизането на пътници от Китай. Вместо това, „доколкото знам, Съединените щати все още не са предложили съществена помощ на китайската страна. Всичко, което е прави, може само да стряска хората", каза той.

В същото време броят на хората, засегнати от коронавируса на Ухан в Китай, продължава да се увеличава. Заразените с коронавирус са 17 288, сочат данните, публикувани в понеделник. Коронавирус 2019-nCoV може да причини пневмония със симптоми като висока температура, суха кашлица, главоболие и задух. Средният му инкубационен период е от три до седем дни. Китайските учени потвърдиха, че за разлика от SARS, заразяване е възможно по време на инкубацията. Световната здравна организация обяви международна извънредна ситуация заради заразата. 

Хонконг, който вече беше ограничил част от достъпа до своята територия от Китай, допълнително засили контрола над границата си. Както бе обявено от ръководителя на автономното правителство Кари Лам, бившата британска колония ще затвори всички свои гранични пунктове с Китай, с изключение на залива Шенжен и моста към Макао и Джухай. Летището също ще остане отворено, въпреки че броят на полетите ще бъде намален.

Съобщението идва, когато  част от медицинския персонал на  обществените болници заплаши със стачки. Китайската автономна територия потвърди 15 случая на зараза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във