Банкеръ Daily

Свят

Китай обвини Япония, че изхвърля радиоактивна вода в океана

Грешката напомня още веднъж на международната общност, че изхвърлянето на радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима“ в никакъв случай не е само вътрешен японски въпрос, заявиха властите в Пекин.

Китай настоява японското правителство да се откаже от решението си да изхвърли радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима“ в океана, заяви вчера говорителят на Външно министерство Уан Уънбин, цитиран от Радио Китай.

Според публикация в японския вестник „Йомиури шимбун“, регулаторната комисия за атомна енергия на страната е признала, че миналата година долната граница за мониторинг на радиоактивни материали във водите около АЕЦ „Фукушима“ е неправилно зададена, тъй като стандартите за това са били предадени некоректно при смяната на персонала през месец май 2020 г.

Правителството и компанията оператор на централата "Токио електрик пауър" обявиха през април, че планират да започнат да изпускат в Тихия океан вода от авариралата АЕЦ, за която твърдят, че като цяло е очистена от радиоактивни материали, но съдържа тритий, радиоактивен изотоп на водорода. Токио уверява, че съдържанието на тритий ще е сведено до една четиридесета от нормите за безопасност. Местни жители, рибари и съседните на Япония държави се противопоставиха категорично на тези намерения.

Във връзка с това Уан Уънбин заяви, че Китай е силно обезпокоен от проблемите, изнесени във вестника, както и от други подобни информации в местни медии, показващи, че управлението на компанията ТЕПКО, която отговаря за обезопасяването на АЕЦ „Фукушима“ след аварията там, е в състояние на „хаос“ и по отношение на нея правителството не управлява достатъчен контрол.

„Грешката напомня още веднъж на международната общност, че изхвърлянето на радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима“ в никакъв случай не е само вътрешен японски въпрос, трябва да бъде обект на внимателен и стриктен контрол. Призоваваме Япония да отмени своето решение и да не изхвърля замърсена вода в океана, докато не бъде постигнато споразумение с всички заинтересовани страни“, подчерта говорителят.

Според експерти при ядрената авария във Фукушима, станала през март 2011 г., в атмосферата е бил изхвърлен два пъти и половина повече радиоактивен газ ксенон-133 в сравнение с количеството при Чернобилската катастрофа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във