Банкеръ Daily

Свят

Китай обяви, че не се страхува от търговска война

Китай е против унилатерализма (едностранна политика - бел.ред.). Позицията на страната относно търговската война остава същата. Не искаме да участваме в търговска война, но не се страхуваме от нея. Ако САЩ продължават с търговските конфликти, ще се борим до край. Това обяви  говорителят на китайското търговско министерство Гао Фън на пресконференция, цитиран от China Radio International.

"Сътрудничеството се гради върху принципи, а преговорите трябва да следват определена основна линия. Пекин няма да прави отстъпки по важните проблеми.", подчерта Гао Фън.

Данните сочат, че износът на редки метали от Китай през месец май е намалял с 16%, на което Гао Фън отговори, че колебанията са резултат от промените на пазара. "Китай не е предприемал никакви нови мерки в тази сфера", каза говорителят.

В същото време повече от 600 американски компании, сред които огромни вериги като WalMart и Target, написаха писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп. Те приканват Тръмп да намери разрешение на търговските спорове с Китай и казват, че понасят сериозни загуби от търговската война.

"Оставаме загрижени за ескалацията на митата и контра митата. Такива мита, наложени на едро, не са ефективен инструмент за промяна на несправедливите търговски практики на Китай. Митата са такси, които плащат директно американските компании, а не от Китай", се казва в писмото.

Допълнителни мита от 25% върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара, прибавени към вече съществуващите, ще заличат 2 милиона работни места в САЩ, изчисляват компаниите.

Конфликтът между Вашингтон и Пекин ескалира, след като в началото на май САЩ вдигнаха вносните мита за китайските стоки с 10% до 25%, Пекин оповести, че от 1 юни ще наложи реципрочни санкции и върху внасяните американски стоки. Всичко това доведе до сътресения на международните пазари - борсовите индекси тръгнаха рязко надолу. Паниката още не беше отшумяла, когатоТръмп обяви, че американските компании ще изтеглят производството си от Китай. А после Гугъл обяви, че преустановява бизнес контактите си с китайския технологичен концерн Huawei.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във