Банкеръ Daily

Свят

Китай обеща реформи, за да запази финансовата стабилност

Китай ще провежда своите политики за реформи, за да осигури финансова стабилност и да предотврати резки колебания както на местните, така и на глобални пазари. Това заяви премиерът Ли Къцян.

Говорейки на лятната среща на Световния икономически форум в Китай, известна като "Летния Давос", той посочи, че китайската администрация е въвела широк набор от реформи и мерки за предотвратяване на по-нататъшно разпространение на неотдавнашната криза на местните и на световните финансови пазари и за избягване на опасността тази криза да причини системни рискове.

Ли Къцян добави, че предприетите правителствени мерки по никакъв начин нямат за цел да отслабят ролята на финансовите пазари, като същевременно заяви, че Китай е успял да се пребори с "потенциалните системни финансови рискове". Последните мерки, целящи да се успокои нестабилността на пазарите, са сработили и правителството трябва да продължи с изпълнението на реформите, твърди той.

"Ние ще продължим да работим упорито върху пазарно-ориентирана и правово-базирана система за установяване на открит и прозрачен капиталов пазар", подчерта китайският премиер, добавяйки, че регулаторните органи в страната също ще продължават да развиват многопластови пазари и да подобряват достъпа до пазара за частни банки и чуждестранни компании.

Коментирайки дълговите проблеми в световен план, Ли Къцян заяви категорично, че всички рискове относно държавния дълг в Китай се намират под контрол.

Китайското финансово министерство пък се ангажира да увеличи усилията за съживяване на втората по сила икономика в света, чийто настоящ растеж е с най-бавно темпо от повече от две десетилетия насам. То обяви, че ще ускори големите инфраструктурни и строителни проекти, привличането на по-голямо частно финансиране чрез увеличаване използването на схемата за публично-частно партньорство, като в същото време ще стандартизира управлението на държавния дълг и ще проведе данъчни реформи.

"Ние ще засилим прилагането и подобряването на проактивна фискална политика и свързаните с това мерки, ще осъществяваме навременна фина настройка и ще ускорим мерките за реформи в подкрепа на стабилен растеж и за насърчаване на здравословно продължително икономическото развитие", се посочва в официално изявление на китайското финансово министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във