Банкеръ Daily

Свят

Китай настоява за глобална политика за климата

Китайският президент Си Дзинпин участва онлайн в 16-ата среща на върха на Г-20 в неделя.

Китайският президент Си Дзинпин участва онлайн в 16-ата среща на върха на Г-20 в неделя, като коментира въпроси, свързани с климатичните промени, енергетиката и устойчивото развитие.

В изказването си, той посочи, че климатичните промени и въпросът за енергията са най-значимите предизвикателства, пред които е изправен в момента света, и те са свързани с общите интереси на цялото човечество и планетата, съобщи Радио Китай.

Си Дзинпин отправи три предложения: да бъде предприета всеобхватна и балансирана политика в сферата, да бъдат изпълнявани ефективно Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени и Парижкото споразумение, както и да се засили подкрепата към развиващите се страни, за да се справят с предизвикателствата.

„През изминалите 15 години, интензитетът на въглеродни емисии на Китай значително надхвърли целта, която си бяхме поставили да достигнем до 2020 г. Ние ще продължим да формулираме проекти, свързани с достигането на пик на въглеродните емисии във важни области и индустрии, така че да се оформят мерките в тази сфера и рамката от политики 1+N“, посочи Си Дзинпин.

Той заяви още, че в момента продължаващата пандемия от COVID-19 е в основата на редица кризи, а развиващите се страни са изправени пред безпрецедентни трудности. „Пандемията отново показа, че съдбите на отделните страни са свързани, а интересите им са взаимни“, добави той.

В шотландския град Глазгоу в неделя бе открита 26-тата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Участие в събитието ще вземат над 100 световни лидери, сред които американският президент Джо Байдън и френският му колега Еманюел Макрон, предава ТАСС.

Въпреки че подобни срещи се провеждат всяка година, форумът този път има особено значение. Той беше отложен с година заради разпространението на коронавируса и затова трябва да обхване и задачите от 2020. Освен това на него трябва да бъдат обобщени резултатите от предишните пет години, започнали с подписването на Парижкото споразумение за климата. Страните трябва отново да се договорят за прилагането на споразумението и да гарантират оказването на помощ в размер на 100 милиарда долара годишно за най-слабо развитите страни, които извършват т.нар. "зелен преход".

Facebook logo
Бъдете с нас и във