Банкеръ Daily

Свят

Китай модернизира 1,6-милионната си армия

Китай трябва да продължи с модернизацията на своята отбрана и въоръжени сили, заяви президентът Си Дзинпин по време на семинар, цитиран от Радио Китай.

"Следването на социализма с китайска специфика и постигането на национално възраждане се нуждаят както от продължаване на развитието, така и от гарантиране на сигурността. Просперитетът на страната и изграждането на силна армия вървят ръка за ръка. Модернизацията на въоръжените сили и националната отбрана трябва да съответства на цялостния модернизационен процес на Китай, а способностите им да отговарят на стратегическите нужди", подчерта Си Дзинпин.

Подчертавайки, че днешният свят търпи безпрецедентни, огромни и бързи промени, а пандемията от COVID-19 оказва дълбоко влияние върху международния ред, Си Дзинпин заяви, че националната сигурност на Китай е изправена пред увеличаващи се неясноти и дестабилизиращи фактори.

"Модернизацията на въоръжените сили и националната отбрана трябва да бъде постигнато с усилията не само на военнослужещите, а на цялото общество", посочи още китайският лидер.

Китайската армия е най-голямата действаща армия в света. Основана е на 1 август 1927. Тогава тя е представлявала въоръженото крило на Китайската комунистическа партия, а до 1946 година е била известна като Китайска червена армия. Основните и звена  са Сухопътни сили, Военновъздушни сили, Военноморски флот и Стратегически ракетни ядрени войски, по-известни като Втори артилерийски корпус.

Китайската армия има най-многобройните сухопътни сили в света, наброяващи близо 1.6 млн. души военен персонал. Сухопътните войски са разделени на 18 армии, включващи и бронетанкови войски. Всяка от тези армии има численост между 35 000 и 60 000 души.

Китай разполага с голям брой боеготовни дивизии и бригади,, окомплектовани с военновременен персонал и техника , както и съвременни средства за военни действия. По-специално през 2017 г. започва масовото производство на танкове VT-4, класирани от специалисти като междинна технология между танкове от трето и четвърто поколение (какъвто е например руския Т-14 на платформата Armata).

Темпът на модернизация на ВМС на Китай също изненадва експертите. За няколко десет години Пекин успява сериозно да стимулира програмата за изграждане на надводни и подводни кораби от всички класове и рангове, включително ескадрени миноносци и самолетоносачи. Най-голям интерес представлява разширяването на експедиционния потенциал. Особено внимание се обръща на изграждането на кораби за транспортиране на големи военни контингенти с техника и оръжие на дълги разстояния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във