Банкеръ Daily

Свят

Китай иска да превърне Тайван в следващия Хонконг

Алекс Азар в Тайван

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву заяви днес пред гостуващия на острова министър на здравеопазването на САЩ Алекс Азар, че Китай засилва натиска си да превърне Тайван в следващия Хонконг, предаде ДПА.

По думите на Ву животът в Тайван става все по-труден заради натиска на Пекин върху правителството в Тайпе да приеме политическите му условия, които да превърнат острова в нов Хонконг.

Пред Азар, който е най-високопоставеният пратеник на САЩ на посещение в Тайван от 1979 г., тайванският пръв дипломат изказа благодарност за помощта на Вашингтон в борбата на Тайпе за "международно пространство", включително за представителствот й в Световната здравна организация. "Не става дума само за статута на Тайван, а за отстояването на демокрацията пред лицето на авторитарната агресия", подчерта Ву, цитиран от БТА.

По време на срещата Азар похвали свободата на словото в Тайван - ден, след като в Хонконг бяха арестувани изтъкнати журналисти и продемократични активисти, включително основателят на "Апъл дейли" Джими Лай. Азар похвали и реакцията на тайванските власти на коронавирусната пандемия и за помощта, която са оказали на други страни за нейното овладяване.

По данни от вчера сред близо 29-милионното население на острова са били регистрирани само 480 случай с коронавирус и седмина починали от COVID-19, отбеляза ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във