Банкеръ Daily

Свят

Китай и САЩ се обвиняват, че са заплаха за световния мир

Въпреки дипломатическите усилия, между двете световни сили едва ли скоро ще има подобряване на отношенията. 

Китай обяви Съединените щати или по-точно "американската демокрация" за заплаха за световния мир. 

"През последното време заради задкулисната американска намеса ситуацията в Източна Украйна не спира да ескалира. Военните на САЩ обявиха, че ще разположат военни кораби в Черно море. Високопоставени американски фигури поддържат тесни контакти със страната и заради тяхната намеса, в момента Украйна е изправена пред риска от мащабен военен конфликт. Това е поредният пример, в който САЩ внасят смут и подкопават световния мир в името на демокрацията", се казва в анализ на Радио Китай.

В материала се цитира непълна статистика от края на Втората световна война до 2001 г. от общо 248 военни конфликти в 153 региона по света, 201 са били стартирани от САЩ или 81%. Тези войни не само отнеха живота на голям брой войници, но и причиниха сериозни жертви сред цивилното население и имуществени загуби, водещи до хуманитарни бедствия.

Съединените щати пък обвиниха Китай, че застрашава световния ред. 

"Действията на Китай заплашват основаващия се на правила ред, който гарантира световната стабилност, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в началото на среща с водещи китайски дипломати в Аляска през март.

В Анкъридж, Аляска, се проведе диалог на високо равнище между представители на Китай и новата администрация на САЩ. От китайска страна участваха членът на Политбюро и началник на Отдела за външни връзки на ЦК на ККП Ян Дзиечъ и външният министър Уан И, а от американска – държавният секретар Антъни Блинкен и съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Срещата не донесе никакви резултати, но за сметка на това доведе до нови взаимни обвинения. 

"Ще дискутираме въпроса за нашите най-дълбоки безпокойства относно действията на Китай в Синцзян, Хонконг, Тайван, за кибератаките срещу САЩ и за икономическата принуда срещу нашите съюзници. Всяко едно от тези действия застрашава основаващия се на правила ред, който гарантира световната стабилност. Ето защо не става дума само за вътрешни въпроси и ние чувстваме, че сме длъжни да говорим за всичко това", коментира Бликен. 

Според Пекин САЩ нямат право да го критикуват за правата на човека.

"От дълги години насам, за да поддържа хегемонията си, Вашингтон използва военна сила или подбужда към „цветна революция“, за да нанася удар срещу държавите, които отказват да го слушат. Тези дни, без да иска, вицепрезидентът Камала Харис каза истинската причина, че дълги години няколко поколения американци водят войни по света заради нефтените интереси. Това доведе до подигравки в интернет, „Не е ли за демокрация и свобода? Защо е за петрол?“, твърдят високопоставени китайски служители. 

Въпреки дипломатическите усилия, между двете световни сили едва ли скоро ще има подобряване на отношенията. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във