Банкеръ Daily

Свят

Китай и САЩ се договарят да се срещнат през октомври за търговски преговори

Китайското министерство на търговията обяви днес, че представители на САЩ и Китай, занимаващи се с търговските преговори между двете страни, са провели телефонен разговор сутринта и са се съгласили да се срещнат в началото на октомври за нов кръг от преговори, информира CNBC.

Вицепремиерът на Китай Лю Хе разговаря с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Мнучин, се казва в изявлението на Министерството на търговията на Китай. В изявление пред CNBC, Робърт Лайтхайзър е потвърдил за проведения разговор, но не и срещата през октомври.

Според източниците от Пекин, двете страни са се договорили да проведат търговски преговори във Вашингтон в началото на следващия месец, а консултациите ще бъдат направени в средата на септември като подготовка за срещата. „И двете страни се съгласиха, че трябва да работят заедно и да предприемат практически действия за създаване на благоприятни условия за преговорите“, се казва още в изявлението на министерството.

По-рано и двете страни бяха заявили, че ще се срещнат през септември. Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света ескалира през последните няколко седмици. Последният кръг от американски тарифи за стоки на стойност милиарди долари влезе в сила от неделя 1 септември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във