Банкеръ Daily

Свят

Китай и Русия: САЩ, Великобритания и Австралия създават нов военен лагер

Миналата седмица Австралия се включи официално в спорна програма, която ще й позволи да се снабди с подводници с ядрени двигатели в рамките на новия си отбранителен съюз със САЩ и Великобритания.

САЩ, Великобритания и Австралия съобщиха, че започват реализацията на проекта за ядрените подводници, което предизвика тревога сред международната общност. На 26 ноември Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) проведе дискусия относно проекта и съответното му влияния, където Китай и Русия изразиха сериозната си позиция срещу съюза между трите страни.

На съвместна пресконференция след срещата на постоянните представители на Китай и Русия китайският представител Уан Цюн подчерта, че партньорството между трите страни по договора за ядрените подводници създава нов военен лагер и засилва напрежението в региона. Руският представител каза, че американските подводници използват силно обогатен уран, който се използва за оръжия. Ако проектът не бъде прекратен, Австралия ще получи тонове ядрени материали, което сериозно ще наруши международния механизъм на неразпространение на ядрени оръжия.

Миналата седмица Австралия се включи официално в спорна програма, която ще й позволи да се снабди с подводници с ядрени двигатели в рамките на новия си отбранителен съюз със САЩ и Великобритания.  Министърът на отбраната Питър Дътън и представителите на Лондон и Вашингтон подписаха споразумението, разрешаващо обмяна на информация за ядрени двигатели.

Това е първото споразумение, подписано и обявено публично след сключването на новия тристранен отбранителен съюз АУКУС на фона на нарастващото напрежение между Китай и САЩ в Тихия океан. В резултат на подписването на тристранния пакт Австралия анулира голям договор за закупуването на 12 френски подводници на стойност 55 милиарда евро. Това доведе до трайно обтягане на отношенията между Париж и Канбера.

Сключването на пакта разгневи Китай, който го определя като "изключително безотговорна" заплаха за стабилността на региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във