Банкеръ Daily

Свят

Китай и Русия с общи позиции за Афганистан

Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир Путин, обсъдиха днес темата за Афганистан, съобщиха китайските държавни медии. Двамата лидери обаче не призоваха талибаните, както направи Г-7, да позволяват на хората, които поискат, да напускат Афганистан след 31 август, предаде Ройтерс.

Си и Путин обмениха мнения за Афганистан в телефонен разговор, ден след като лидерите от Г-7 се срещнаха за обсъждане на кризата.

Китайският президент повтори позицията на Пекин за ненамеса и зачитане на суверенитета и независимостта на Афганистан, съобщава в. "Женмин жибао".

Според печатния орган на Китайската комунистическа партия (ККП) Путин е казал на Си, че споделя позициите и интересите на Китай в Афганистан и иска да работи с Китай, за да "не позволи чуждестранни сили да се намесват и да унищожават" Афганистан.

Си призова всички страни в Афганистан да изградят отворена и представителна политическа рамка, да прилагат умерени, стабилни политики и да скъсат връзките с всякакви терористични групировки.

Путин заяви, че Русия също така иска да работи с Китай за борбата с тероризма и контрабандата на наркотици и да не допусне опасностите за сигурността да се разпространят извън Афганистан.

Кремъл каза, че президентите на Русия и Китай са се съгласили да увеличат усилията за борба със заплахите на "тероризма" и наркотрафика от Афганистан.

Според Кремъл двамата лидери са заявили, че е важно да не се позволи разпространение на нестабилност от Афганистан към съседни държави.

Китай и Русия не са част от Г-7 - група на богатите демокрации, сред които САЩ и Великобритания.

Американският президент Джо Байдън каза вчера, че САЩ очакват да приключат евакуациите от Афганистан до 31 август. Според талибаните всички чуждестранни евакуации трябва да приключат дотогава.

Лидерите от Г-7 се съгласиха вчера да окажат натиск върху талибаните да позволят безопасно преминаване на афганистанци, които искат да напуснат родината си след 31 август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във