Банкеръ Daily

Свят

Китай и Русия планират въглеродна неутралност до 2060 г.

Изглед от соларен парк в Китай. Снимка: Радио Китай

Русия и Китай са се ангажираха за постигане на нетна нула на въглеродните емисии до 2060 г. Голяма част от участниците в срещата на върха в Глазгоу обаче подкрепят краен срок до 2050 г. 

Китай обяви, че съдейства за справяне с климатичните промени и поема доброволно отговорности, съответстващи на способностите му, като същевременно разширява непрекъснато действията си в тази сфера, заяви говорителят на Външно министерство Уан Уънбин на  пресконференция.

Коментарът на говорителя бе по повод обвиненията на президента на САЩ Джо Байдън, че Китай „не е амбициозен“ в справянето с климатичните промени.

"От миналия септември насам Китай е обявил график и мерки за постигане на пик на парниковите емисии и въглероден неутралитет, които свидетелстват ясно за неговата решимост да се бори с проблема. Преди няколко дни, на срещата на върха на Г-20 в Рим, президентът Си Дзинпин за пореден път разясни китайската политика и отправи апел за общи действия", посочи Уан Уънбин.

Той също така припомни, че от пика на въглеродните емисии до въглероден неутралитет Европейският съюз ще използва 71 години, САЩ – 43, Япония – 37, а Китай – 30. Това показва ясно ангажимента и действията на Китай по този въпрос, каза в заключение говорителят.

В същото време Русия одобри дългосрочна стратегия за климата в понеделник (1 ноември), която е насочена към въглеродна неутралност до 2060 г., и отхвърли твърденията на САЩ, че не прави достатъчно по отношение на климатичните промени.

След преговорите на Г-20 президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува двете страни, че не са внесли конкретни предложения на масата за преговори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли в понеделник тези критики по време на видеоконферентен разговор.

„Русия  полага огромни усилия и ще продължи да прави това за намаляване на антропогенната тежест върху климата, но това е процес, който изисква адекватни мерки от страна на всички държави“, каза той.

Правителството обяви, че е одобрило стратегия за до 2050 г. за намаляване на въглеродните емисии на парникови газове до 80% от нивата от 1990 г. и 60% от нивата от 2019 г.

Този основен „интензивен“ сценарий ще помогне на Русия за постигане на въглеродна неутралност не по-късно от 2060 г. Тази цел бе обявена от Путин по-рано тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във