Банкеръ Daily

Свят

Китай и Индия се разбраха да намалят напрежението по границата

Китай и Индия обявиха, че са се съгласили да намалят напрежението по спорната си граница в Хималаите и да предприемат стъпки за възстановяване на "мира и спокойствието" в региона, съобщи Ройтерс.

Споразумението е било постигнато от министрите на външните работи на двете страни Ван И и Субрахманям Джайшанкар в рамките на срещата на външните министри от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Москва в четвъртък.

В общо комюнике Китай и Индия съобщават, че са постигнали споразумение по пет точки, включително съгласие, че настоящата ситуация по границата не е в техен интерес и че военните части от двете страни трябва бързо да се раздалечат и да намалят напрежението. 

Договореността беше постигната след сблъсъци в граничната зона в западната част на Хималаите по-рано тази седмица.

Китай и Индия се обвиниха взаимно в стрелба във въздуха по време на противопоставянето, което нарушава отдавнашната практика да не се използва огнестрелно оръжие в чувствителните участъци на границата.

Китайското външно министерство съобщи в петък, че Ван е заявил пред Джайшанкар, че е крайно наложително веднага да се прекратят провокациите като стрелба и други опасни действия, които нарушават ангажиментите, поети от двете страни. Китайският външен министър е настоял военният персонал и техника, които са нарушили границата, да бъдат изтеглени и граничните части и от двете страни бързо да се раздалечат с цел деескалация на напрежението.

Китайският англоезичен вестник "Глоубъл таймс", издание на официоза на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао", коментира в редакционна статия, публикувана в четвъртък, че всякакви разговори с Индия трябва да бъдат придружавани с "бойна готовност". "Китайската страна трябва да бъде напълно подготвена да предприеме военни действия, когато дипломатическите контакти се провалят, и силите й на първа линия трябва да са в състояние да реагират на извънредни ситуации и да са готови да се бият по всяко време /.../ Индия има ненормална самоувереност при конфронтирането с Китай. Тя няма достатъчно сила. Ако Индия е завладяна от крайни националистически сили и продължава да следва радикалната си политика спрямо Китай, тя ще плати тежка цена", пише вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във