Банкеръ Weekly

Свят

Китай и Индия показват зъби

Индийски войници пред китайската граница.

Делхи трябва да се вразуми, докато е време, защото възможността за мирно решение си отива. Това написа излизащият на английски китайски всекидневник "Чайна дейли" на 9 август по повод проточилата се криза между Китай и Индия, свързана с контрола над хималайското плато Доклам.

Обратното броене до сблъсъка между двете сили започна и часовникът отброява времето до неизбежния завършек, отбеляза вестникът, като посочва и единствения начин да бъде избегната катастрофата: Делхи да изпълни китайското искане индийските сили да се изтеглят от заеманите от тях позиции.

Повече от месец индийски и китайски войници са изправени едни срещу други на платото Доклам, където се събират границите на Бутан, китайски Тибет и индийския щат Сиким. Кризата започна, след като Китай реши да строи път върху територия, смятана от Бутан за негова. Проектът, за който стана известно през юни, предизвика протеста на малкото планинско кралство. Вследствие на това Индия, която с договор от 2007-а се грижи за сигурността на Бутан, реши да увеличи силите си в района. Оттогава китайските медии редовно заплашват Делхи с тежки последици, ако не ги изтегли, а в същото време някои индийски наблюдатели настояват тяхната страна да се държи по-агресивно спрямо Китай.

Причините, поради които строежът на пътя доведе до такова напрежение, са повече от една. В Индия се безпокоят, че ако той бъде завършен, това ще улесни китайските сили в случай на война и те лесно ще могат да откъснат основната част от нейните североизточни щати, връзката с които минава по коридор с ширина не повече от 25 километра.

Освен тактическата заплаха в Индия виждат и стратегически проблем. Според индийски анализатори активизирането на Китай в пограничния район е проява на стремежа му да подкопае близките връзки между Индия и съседите й. Ако Китай успее да сплаши Индия, така че да изостави свой партньор, това би създало важен прецедент и други съседни държави вече няма да смеят да разчитат на нея. В същото време политическото й влияние в Бутан ще бъде отслабено за сметка на китайското.

През последните десетилетия Индия се развива като основна азиатска сила. Макар че икономиката й значително изостава от тази на Китай, тя е единствената, която може да оспорва доминацията му над континента и се стреми да разпростре влиянието си извън границите си, например като засилва военноморското си присъствие в Индийския океан. Пекин пък предпочита индийците да не излизат извън близката си сфера в Южна Азия. Проектът за пътя в Доклам се вписва именно в тези усилия.

Успоредно с този проект Китай търси сближение с противниците на Индия, на първо място задълбочавайки връзките си с Пакистан. През 2013-а въпреки безпокойството от разширяването на пакистанския ядрен потенциал китайското ръководство сключи договор за изграждане на ядрен реактор в Карачи. Оттогава Пекин е вложил в Пакистан повече от 60 млрд. долара главно под формата на дългосрочни заеми за изграждане на пътища, жп линии и други инфраструктурни проекти. Когато бъдат завършени, те ще формират икономически коридор, свързващ изграждащото се с китайски средства огромно пристанище Гвадар на Арабско море с китайския Синдзянски регион. А при военен конфликт между Индия и Пакистан тази пряка връзка би дала възможност на Китай бързо да окаже материална помощ на съюзника си.

Китай овладя позиции и в Бангладеш и Непал. През последните години той е най-големият оръжеен доставчик на Бангладеш. Що се отнася до Непал, там Индия си вкара автогол. През 2015-а Делхи реши да окаже натиск върху хималайската държава да промени конституцията си, като на практика спря износа си на горива за нея. В празнината обаче се намести Пекин, който веднага оказа помощ на Непал.

Макар че в непалския случай Индия сама си е виновна, що се отнася до другите страни около нея, очевидно е, че Китай има преимущество заради много по-големите икономически ресурси, които може да отдели за целите си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във