Банкеръ Daily

Свят

Китай и АСЕАН изграждат всеобхватно стратегическо партньорство

Си каза на среща на ръководителите на 10-те страни от асоциацията, че Пекин нямало да "притеснява" своите по-малки регионални съседи на фона на нарастващото напрежение около Южнокитайско море. 

Президентът на Китай Си Дзинпин обяви изграждането на всеобхватно стратегическо партньорство с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Това е голямо събитие в историята на двустранните отношения за страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

Китайският лидер изтъкна, че Пекин винаги е бил, е и ще бъде добър съсед, приятел и партньор на АСЕАН. "Отношенията между двете страни са основен приоритет във външната политика на Китай, който ще подкрепя неотклонно единството и по-нататъшното изграждане на общността, централното ѝ място в регионалната структура и по-активната ѝ роля в международните дела", се казва в официалното съобщение, разпространено от Пекин.

Си каза на среща на ръководителите на 10-те страни от асоциацията, че Пекин нямало да "притеснява" своите по-малки регионални съседи на фона на нарастващото напрежение около Южнокитайско море. Териториалните претенции на Пекин във връзка с морето се сблъскват с онези на няколко страни от Югоизточна Азия и предизвикаха тревога от Вашингтон до Токио, съобщава Ройтерс. 

"Китай е бил, е и винаги ще бъде добър съсед, добър приятел и добър партньор на АСЕАН", увери той и добави, че Китай никога няма да се стреми към хегемония, нито да се възползва от размера си, за да принуждава по-малки страни. 

Отстояването от Китай на суверенитет над Южнокитайско море го постави срещу членовете на АСЕАН Виетнам и Филипините, докато Бруней, Тайван и Малайзия също предявяват претенции към части от него.

Филипините в четвъртък осъдиха "най-категорично" действията на три кораба на китайската брегова охрана, които според филипинците са блокирали и използвали водни оръдия срещу лодки за снабдяване, отправили се към окупиран от Филипините атол в Южнокитайско море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във