Банкеръ Daily

Свят

Китай готов да вкара войска в Сирия

Посланикът на Китай в Сирия Ци Циендзин е изразил готовността на страната си да вземе участие във военна операция по унищожаването на терористите в провинция Идлиб. Това съобщи сирийският правителствен вестник "Ал Ватан", пред който посланикът е дал интервю, предаде dir.bg.

Причината за това настояване е присъствието на китайски уйгури, населяващи Синдзян-уйгурския автономен регион в северозападната част на страната в редовете на терористите от "Ислямска държава" и Джабхат ан-Нусра. Те са приели исляма през периода 10-15 век и се определят като тюрки. Уйгурите започват да се присъединяват към терористичните сили в Сирия още през 2012 година, като сформират отделен отряд. Част от тях са воювали в Афганистан заедно с Ал Кайда.

Целта на уйгурите е да установят мюсюлманско управление в района в Китай, където живее компактно тяхно население, и ако намиращите се в Сирия около 5000 бойци не бъдат унищожени, Пекин може да си има сериозни проблеми при завръщането им по родните места.

Провинция Идлиб е последната сирийска провинция, където има остатъци от "Ислямска държава". Сирийската правителствена армия се готви да атакува провинцията, но това среща несъгласието на Турция. Заявлението на Китай е предизвикало силно безпокойство сред турските управляващи и президента Ердоган.

Турция приема уйгурите за "тюрки" и ги поддържа, макар и негласно. Тя ги смята за част от "турския пояс" на Изток. Сега обаче перспективата една свръхдържава да се появи с цялата си мощ в битката за Идлиб увеличава вероятността от военен сблъсък между турски и китайски военни.

Трябва да се има предвид и това ,че Близкият изток е отскоро поле на китайската експанзия. Пекин вече финансира строителството на газопровод от Иран в Пакистан, купува най-много от всички останали държави петрол от Иран и наскоро подписа споразумение за сътрудничество с Кувейт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във