Банкеръ Daily

Свят

Китай готов да плати цената за санкциите за Северна Корея

Китай ще загуби най-много от новите санкции на ООН срещу Северна Корея поради близките икономически отношения със страната, но ще прилага резолюциите, заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс.

В събота Съветът за сигурност на ООН наложи единодушно нови санкции на Северна Корея, които може да доведат до съкращаване на годишния износ на страната с до една трета.

Ван И заяви на регионален форум за сигурността в Манила, че новата резолюция показва, че Китай и международната общност се противопоставят на продължаването на севернокорейските ракетни изпитания, се съобщава в изявление на китайското външно министерство. "За да защити международната система за неразпространение на ядрените оръжия, както и мира и стабилността в региона, Китай ще прилага, както преди, пълно и изцяло съдържанието на съответната резолюция", увери той.

Китай неведнъж е заявявал, че е готов да прилага все по-твърдите резолюции на ООН за Северна Корея. Пекин обаче подчертава, че те не трябва да засягат търговските отношения, които китайската страна смята за нормални, нито да засягат обикновените севернокорейци. Последната приета резолюция на ООН забранява износа на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски храни от Северна Корея. Освен това на страните се забранява да увеличават броя на работещите в чужбина севернокорейци, да създават нови съвместни предприятия с Пхенян или да правят нови инвестиции в съвместни предприятия, припомня Ройтерс.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във