Банкеръ Daily

Свят

Китай: Геноцидът в Синдзян е измислица на Тръмп

Постоянният представител на Китай в ООН Джан Джун.

В усилията си да отправят необосновани обвинения срещу Китай САЩ фабрикуваха лъжи по различни начини. Администрацията на Джо Байдън продължи изцяло с т. нар. „геноцид“ в Синдзян, което е „лъжата на века“, измислена злонамерено от правителството на Тръмп. Байдън следва стария път на „дипломацията на лъжите“. Това заяви пред една от комисиите към Общото събрание на ООН постоянният представител на Китай в ООН Джан Джун, съобщи Радио Китай.

Според него целта е да се дискредитира Китай, да предизвика конфронтации и да „отрови“ атмосферата на форума. 

"Фактите доказват, че измислиците на Вашингтон са изцяло политически мотивирани и имат за цел да предизвикат хаос в Китай и да попречат на развитието му. Ако Съединените щати наистина се интересуват от правата на човека, трябва да помислят за своите проблеми в тази сфера и да обърнат внимание на своите престъпления в историята; да предприемат конкретни действия за премахване на нарастващата вътрешна расова дискриминация и да позволят на хората да дишат свободно; да уважават и защитават правото на живот и здраве; да спрат с военните престъпления и да работят за световния мир; да премахнат своеволните санкции, да не предизвикват повече хуманитарни кризи и да отхвърлят двойните стандарти", коментира китайският представител.

През март Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания наложиха санкции на Китай заради нарушаването на правата на уйгурите. Китай отговори като включи 10 европейски политици в черен списък, сред които е и българският евродепутат Илхан Кючук.

Мерките на ЕС са насочени срещу четирима китайски държавни служители, на които ще бъде забранено да влизат в държавите от блока. Един от тях е наказан и с блокиране на имуществото му под юрисдикцията на ЕС. Според държавите от ЕС санкционираните държавни служители са отговорни за „сериозни нарушения на човешките права“ на представители на уйгурското малцинство.

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в западния район Синдзян. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и обучение и оправдава съществуването им с борбата срещу екстремизма и тероризма.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във