Банкеръ Daily

Свят

Китай е втората страна, която изпрати апарат на Марс

Безпилотен китайски космически апарат кацна успешно на повърхността на Марс, съобщават световните агенции, като цитират държавната осведомителна агенция Синхуа. Това е первият случай, когато китайски космически аппарат каца на друга планета.

Командният щаб е трябвало да чакаповече от час, докато марсоходът разтвори панелите на слънчевите батарии и да може да изпрати сигнал до Земята за успешното кацане. Заради голямото разстояние между Марс и Земята - около 320 млн. км, на сигнала са му необходими около 17 минути, за да измине това разстояние. Това е причината апаратът да е кацнал при автоматично управление. 

Модулът на космическия апарат "Тянвън-1" е преминал през атмосферата Червената планета тази сутрин заедно с намиращия се на борда му марсоход "Чжужун" (наречен така в чест на бога на огъня).
"Тянвън" излетя от Земята на 23 юли миналата година с помощта на ракетата носител "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан в югоизточната китайска провинция Хайнан и достигна орбитата на Марс през февруари тази година.
Така Китай стана втората космическа страна след САЩ, която е изпратила апарат, който е кацнал на Червената планета и потвърди напредъка за китайската космическа програма.  Пекин има планирани мисии за десетилетия напред.

Марсоходът „Чжужун“ще събира и анализира проби от скалите в продължение на около три месеца. Той ще изследва също йоносферата и климата на Марс.

Плановете на Китай са да изпратиха на планетата няколко изследователски устройства.

На 18 февруари марсоходът „Пърсивиърънс“ на НАСА кацна на Червената планета. 

 

Марс 

е четвъртата планета от Слънчевата система. Тя носи името на римския бог на войната, чийто щит и копие образуват символа на планетата (♂). Заради особения ѝ цвят е наричана още „Червената планета“. Червеникаво-кафявият цвят на планетата се дължи на наличието на железен (III) оксид, по-познат като хематит или ръжда.

Марс има два естествени спътника: Фобос и Деймос (в превод от гръцки: „страх“ и „ужас“). Те са малки и имат неправилна форма. Вероятно са бивши астероиди, уловени от гравитационното поле на планетата и останали в орбита около нея.

От всички планети от земен тип Марс е най-вероятното място, където може да се открие вода или дори живот. Данните, събрани от тези и предишни апарати, говорят, че планетата някога е била покрита с вода. Наблюденията показват, че повърхността е прорязана от малки потоци, подобни на гейзери.

Денонощието на Марс е с продължителност 24 часа, 39 минути и 35,244 секунди, което съвсем малко се различава от земното денонощие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във