Банкеръ Daily

Свят

Китай е принуден да увеличи пенсионната възраст

Сега мъжете в страната се пенсионират на 60, а жените на 55.

Китай ще се опита да повиши пенсионната възраст прогресивно, гъвкаво и диференцирано, каза старши експерт на Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване.

Сега мъжете в страната се пенсионират на 60, а жените на 55. Това е една от най-ранните възрасти за пенсиониране в света, като е установена е през 1978 г., когато средната продължителност на живота е била 68 години. Освен това държавните служители, работниците от партийните и държавните органи се нуждаят от минимален стаж от 15 години, за да се пенсионират.

Напоследък продължителността на живота в Китай надхвърли 77 години. Ето защо властите обмислят план за реформа, според който до 2045 г. възрастта за пенсиониране ще бъде повишена на 65 години както за мъжете, така и за жените.

Президентът на Китайската академия по трудови и социалноосигурителни науки към Министерството обясни пред Синхуа, че в началото въвеждането на реформата ще бъде отлагано с няколко месеца всяка година или един месец на всеки няколко в началото. Пенсионната възраст няма да бъде повишена изведнъж, според експерта. Хората, които са близо до пенсионната възраст, ще трябва да забавят пенсионирането само с няколко месеца, обясни Дзин, добавяйки, че младите хора може би ще се наложи да работят няколко години повече, съобщи Радио Китай.

Най-важната характеристика на реформата е, че ще позволи на гражданите да избират кога да се пенсионират, каза още той.

Според Дзин повишаването на пенсионната възраст се нуждае от повече подкрепящи политики. В същото време реформата се сблъсква с предизвикателства като насърчаване на заетостта и предприемачеството при работниците на възраст и предлагането на повече субсидии за социално осигуряване на тези, които срещат затруднения при намирането на работа, подчерта още Дзин.

Към края на 2017 г. населението на Китай достигна 1,39 млрд. души, от които 240 млн. (17,3 процента) са хора на възраст над 60 години. Според прогнозите до 2035 г. за всеки втори данъкоплатец в Китай ще има по един пенсионер, след 2030 г. ще има остър недостиг на работна ръка, а до 2050 г. ще има 487 млн. възрастни китайци - вече 34,9 процента от населението.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във