Банкеръ Daily

Майк Помпео:

Китай е открито враждебен и САЩ ще засилят натиска си над него

Американският държавен секретар Майк Помпео каза, че има намерение да увеличи натиска над Китай по редица въпроси и нарече тази страна "открито враждебна" към САЩ, предадоха световните агенции.

Помпео съобщи, че в идните месеци ще произнесе серия от речи, в които ще представи случаи, вариращи от идеологията до търговията, в които Пекин се опитва да влияе на САЩ.

"Днес ние най-накрая си дадохме сметка до каква степен Китайската комунистическа партия е открито враждебна към САЩ и нашите ценности", каза Помпео в реч в консервативния мозъчен тръст Институт Хъдсън в Ню Йорк. Той допълни, че това осъзнаване е станало възможно благодарение на лидерството на президента Тръмп.

"Не е реалистично повече да игнорираме фундаменталните различия между нашите две системи, въздействието, което имат различията в тези системи върху американската национална сигурност", каза Помпео.

Държавният секретар обаче допълни, че САЩ не се стремят към конфронтация с Пекин, а искат да насърчат един по-демократичен Китай.

"Направихме всичко, което можахме, за да свикнем с възхода на Китай с надеждата, че комунистически Китай може да стане по-свободен, по-придържащ се към пазарните правила и в крайна сметка по-демократичен", допълни той.

"Ние бавно съзряхме риска, който Китай представлява за американската национална сигурност, защото искахме приятелство с Народната република още от началото. Ние все още се надяваме на това. Но в усилията си да постигнем тази цел ние се нагодихме и насърчихме китайския възход в продължение на десетилетия - дори в ущърб на американските ценности, сигурност и благоразумие", заяви той. Помпео допълни, че администрацията на Тръмп агресивно ще критикува Китай заради действията му, особено по икономическите въпроси, но също и по сигурността.

Помпео каза, че в речите си ще обърне внимание и на темата за засилването на китайските военни способности, които доста превишават нужното на Китай за самозащита.

Помпео повтори и предходните си критики за китайските "хищнически" заеми и инфраструктурни инвестиции в развиващи се страни, за кражбата на интелектуална собственост, за ограничаването на религиозната свобода и за изграждането на военни обекти в Южно- и Източнокитайско море, които заплашват по-малките съседи на Китай.

Преди седмица критики към Китай отправи и американският вицепрезидент Майк Пенс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във