Банкеръ Daily

Свят

Китай е на първо място в света по ръст на индустрията

Икономиката на Китай се възстанови до нивата си на растеж от преди коронавирусната пандемия, но през последните месеци експанзията губи скорост.

От 11 години насам Китай е на първо място в света по ръст на индустриалното производство, заяви на днешната си пресконференция министърът на промишлеността и информатизацията Сяо Яцин.

Страната разполага с най-усъвършенстваната и завършена индустриална система в света. Китай също така е водеща страна в производството на над 40% от 500-те главни промишлени продукти, уточни той.

Икономиката на Китай се възстанови до нивата си на растеж от преди коронавирусната пандемия, но през последните месеци експанзията губи скорост, тъй като китайският бизнес се бори с по-високите разходи и затрудненията във веригите за доставки и предлагането. В същото време новите инфекции с Covid-19 през юли също доведоха до въвеждане на нови ограничения, които навредиха на производството в страната, засегнато допълнително и от лошото време това лято.

Говорителят на националното статистическото бюро заяви, че икономическото възстановяване на Китай все още не е стабилно и остава неравномерно поради въздействието на спорадични огнища на Covid-19 и природните бедствия.

Междувременно китайското правителство продължава да засилва контрола си върху оценяваната на милиарди долари технологична индустрия. Миналия месец органът по конкуренцията публикува регулаторни предложения, с които цели да сложи край на нелоялната конкуренция и неконтролираната обработка на данни. Ходът предизвика срив на фондовия пазар и повлече надолу акциите на корпорации като Alibaba, Tencent, Bilibili и Meituan.

Регулаторният орган планира компаниите да нямат право да използват данни или алгоритми, за да насочват трафика на данни или да оказват влияние върху решенията на потребителите. Освен това следва да се предотврати разпространението на подвеждаща информация от компании към техни конкуренти с цел да ги направи да изглеждат зле.

Facebook logo
Бъдете с нас и във