Банкеръ Daily

Свят

Китай е изградил над 700 000 5G базови станции

Китай е пуснал в експлоатация над 700 000 5G базови станции, с над 180 милиона терминални връзки до октомври тази година, заяви заместник-министърът на промишлеността и информационните технологии Лиу Лейхун по време на Световната конференция за 5G, която започна вчера в гр.Гуанджоу, провинция Гуандун.

Той каза, цитиран от Радио Китай, че страната бележи ускорена интеграция на 5G технологиите с реалната икономика, с повече области на приложение като интелигентното производство, здравеопазването, енергетиката и селското стопанство.

Според очакванията на Глобалната асоциация на доставчиците на мобилни услуги до края на тази година борят на търговските 5G мрежи по света ще достигне 180.

В същото време за шест месеца в ЕС са извършени 140 нападения на базови станции за мобилна комуникация. Причината е разпространеното мнение, че 5G мрежата има връзка с пандемията от коронавирус. Повечето от престъпните деяния са били извършени във Великобритания и Холандия.

Ето защо 15 държави членки миналия месец настояха Брюксел да предприеме конкретни мерки за борба с дезинформацията.  Австрия, България, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Словакия, Финландия, Хърватия, Чехия, Швеция и Естония  настояват заместник-председателите на ЕК Мартрете Вестагер и Вера Йоурова, както и еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Бретон да предприемат активни действия за борба срещу конспиративните теории. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във