Банкеръ Daily

Свят

Китай е готов за диалог със САЩ за търговията

Китай е готов да обсъди със САЩ противоречията в търговията в търсене на път към разрешаване на възникналите проблеми. Това заяви китайският вицепремиер Ван Цишан на откриването на икономически форум в Сингапур, организиран от американския бизнесмен Майкъл Блумбърг, съобщи Ройтерс. 

"Търговията и икономиката са ключови елементи в двустранните отношения. Китай е готов да обсъди възникналите търговски противоречия, както и да търси пътища към решаването им. Надявам се двете страни ще спечелят от стабилното сътрудничество, но при търговска конфронтация и двете ще пострадат", каза Ван. 

Икономическият форум първоначално трябваше да бъде в Пекин, но заради изострените търговски спорове между САЩ и Китай бе пренесена в Сингапур.

На 18 септември Пекин обяви, че въвежда нови наказателни мита върху американски стоки, чийто годишен внос се оценява на 60 милиарда долара. Това е отговор на новите мита за китайски внос на стойност 200 млрд. долара, обявени снощи от Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп пък каза, че ако Китай не промени поведението си, може да се въведат мерки за още продукти на стойност 267 млрд. долара и ако това се случи, политиката на наказателни мита, наложени от Вашингтон, би засегнала почти целия китайски износ за САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във