Банкеръ Daily

Свят

Китай е готов да преговаря за Южнокитайско море

Китай е готов да сътрудничи със страните членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) за гарантиране на мира и стабилността в Южнокитайско море. Това обяви премиерът на Китай Ли Къцян, където участва в срещата на върха АСЕАН-Китай в Банкок, съобщи China Radio International.  

На 2 ноември Ли Къцян пристигна в Банкок, където ще участва в 22-та среща на формата. Той бе посрещнат на летището от вицепремиера Сомкид Джатусрипитак.

В приветствието си към домакините Ли Къцян заяви, че в момента световната икономика е изправена пред натиск от спад, увеличават се факторите на нестабилност и несигурност и нито една страна не може да се справи с тях сама, затова сътрудничеството е правилният път за реализиране на взаимна изгода.

"Китай очаква срещите на лидерите от Източна Азия да акцентират върху практическото сътрудничество, многостранността, свободната търговия, диалога и координацията, защитата на мира и стабилността в региона. Надяваме се, да дадем ясен сигнал за развитие на икономиката и подобряване живота на хората, както и за задълбочаване на регионалната икономическа интеграция на по-високо ниво", подчерта Ли Къцян.

Премиерът отбеляза постигнатия напредък от страните при разработването на Кодекса на добрите поведенчески практики в Южнокитайско море. Работата над този документ, определящ принципите на корабоплаването, установяващ механизъм на двустранни и многостранни консултации и уреждането на възможни инциденти, продължава вече от няколко години.

Китай води териториални спорове с редица страни от АСЕАН относно Параселските острови и архипелага Спратли. Основна причина за конфликта е опитът на Пекин да установи контрол върху район близо до Малакския пролив, през който преминават 60 процента от китайската търговия и 80 процента от китайския внос на въглеводороди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във