Банкеръ Daily

Свят

Китай е готов да накаже Запада за "неговата глупост и арогантност"

На 22 март Китайското външно министерство обяви, че ще наложи санкции на 10 лица и 4 организации от ЕС.

Властите в Китай са решили да си отмъстят на Запада - ЕС и САЩ, Канада, които наложиха координирани санкции срещу висши китайски държавни служители. Пекин въведе контрасанкции, с които ще удари бизнеса на няколко европейци с Китай. Според екипа на Си Дзинпин антикитайски играчи дърпат конците срещу азиатския гигант. В същото време Западът обясни, че нарушенията срещу човешките и гражданските права в Китай продължават с пълна сила. 

"Политическото представление не може да излъже всички. Неотдавна на провелото се заседание на Съвета на ООН по правата на човека повече от 80 страни изразиха подкрепа за китайската политика спрямо Синдзян. В света няма единствен път за развитие на човешките права, който отговаря на всички страни. Съветваме западните страни добре да разрешат собствените си въпроси с правата на човека, а не да се намесват във вътрешните работи на други страни, използвайки двойни критерии, продължавайки да вървят по погрешния път. В противен случай Китай ще предприеме по-нататъшна реакция и „учителите по човешки права“ ще платят висока цена заради тяхната глупост и арогантност", се казва  в позиция на Пекин по темата, цитирана от Радио Китай. 

На 22 март Китайското външно министерство обяви, че ще наложи санкции на 10 лица и 4 организации от ЕС, "които сериозно са навредили на китайския суверенитет и интереси и злоумишлено са разпространявали фалшиви новини за Китай". 

"В списъка, публикуван от китайската страна с лица с наложени санкции са германският учен Адриан Зенц - създател на редица фалшиви новини за Синдзян. Той никога не е бил в Синдзян. От 2018 г. насам е изфабрикувал повече от десет статии и доклада, свързани със Синдзян и създаде ужасната лъжа за „геноцида в Синдзян“. Фактически през изминалите 40 години населението в района се е увеличило от 5,55 милиона до 12,7 милиона. Средната продължителност на живот също отбелязва ръст до над 72 години", се казва още в официалната позиция на Пекин.

Според властите, антикитайски политици гледат на тези лъжи като на нещо ценно, "защото те въобще не се интересуват от истините и човешки права на хората в Синдзян". 

Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в западния район Синдзян. Пекин отрича всички обвинения и предупреди западните държави да не се намесват във  вътрешните дела на страната.

Активисти и експерти по правата на човека в ООН твърдят, че поне 1 милион мюсюлмани са били задържани в лагери в Синдзян. Активистите и някои западни политици обвиняват Китай, че налага изтезания, принудителен труд и стерилизации. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и обучение и оправдава съществуването им с борбата срещу екстремизма и тероризма.

Европейският съюз беше първият, който наложи санкции в понеделник на четирима китайски служители, включително висш директор по сигурността. Един от тях е наказан и с блокиране на имуществото му под юрисдикцията на ЕС. Според държавите от ЕС санкционираните държавни служители са отговорни за “сериозни нарушения на човешките права“ на представители на уйгурското малцинство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във