Банкеръ Daily

Свят

Китай: Демокрацията у нас изуми света

Китайският президент Си Дзинпин

Китай отрича, че нарушава човешките права, както твърди Запада, и твърди, че е много по-демократичен, от тези които претендират с демокрациите си. 

"Демокрацията не е патент на която и да е държава, а право на хората от всички страни“, заяви китайският президент  Си Дзинпин на общите дебати на 76-ото Общо събрание на ООН, провели се на 22 септември.

Според него хората не бива да попадат в капана на дискурса „демокрация срещу автокрация“, създаден от някои западни политици, и погрешно смятат „антикитайските действия“ за защита на „демокрацията“, като по този начин тласкат света към опасна идеологическа конфронтация и изкуствено разделение.

"Практиката да се представят отношенията между Китай и Запада като отношения на "демокрация срещу автокрация" сама по себе си е недемократична. САЩ нямат право да дефинират едностранно и да се ползват изключително от „демокрацията“, камо ли да налагат свои собствени стандарти на другите или дори да участват в т. нар. „демократична трансформация“ на други държави. Държавите по света са различни и всяка от тях има право да избере демократична система, която отговаря на реалността й, да представлява волята на народа и да му донесе благополучие", коментира президентът, цитиран от Радио Китай.

Той се похвали с избавянето на 1,4 милиарда китайци от абсолютната бедност и успешното овладяване на епидемията от коронавирус, както и с 30% принос на Китай към световния икономически растеж в продължение на много години. 

"Ефективността на китайската демокрация в управлението на държавата изуми света", смята президентът. 

Много страни обаче не смятат така и имат доказателства. През март  Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания наложиха санкции на Китай заради нарушаването на правата на уйгурите. Китай отдавна търпи критики за затварянето в концентрационни лагери на над 1 милион уйгури и представители на други мюсюлмански общности в западния район Синдзян. Пекин нарича тези лагери центрове за превъзпитание и обучение и оправдава съществуването им с борбата срещу екстремизма и тероризма.

Това са първите санкции, които ЕС налага на Китай след 1989 г. Тогава блокът наложи оръжейно ембарго на Пекин след смазването на протестите на площад „Тянанмън“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във