Банкеръ Daily

Свят

Китай: Безсрамен фарс е твърдението, че сме отговорни за коронавируса

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп твърдеше, че има ли доказателства, че новият коронавирус е създаден в китайска лаборатория.

Проучването на произхода на COVID-19 е повлияно от политиката, заяви представителят на Световната здравна организация Майкъл Райън. С този си коментар, според Пекин, той на практика е  отправил критика към опитите на американски политици да възкресят конспиративната теория за изтичането на вируса от лабораторията в Ухан.

Проучване на произхода на COVID-19 е строго научен въпрос и това поставя въпроса дали служителите на американското разузнаване имат подобни професионални качества. От година насам най-големите световни експерти по вирусология не успяват да дадат отговор, а служителите на ЦРУ получиха за това 90 дни, се съобщава в анализ на Радио Китай.

В интервю за медии професорът от Джорджтаунския университет Кавана посочи, че ако има някакъв начин, с който да се опетни името на Китай, Белият дом няма да се поколебае да го използва, тъй като гледа на Пекин като на своя „най-голям стратегически съперник“.

По този повод Китай заяви, че не е Ирак, и няма да изпадне в ролята на близкоизточната държава. "По-важното е обаче, да не бъде дискредитирана науката. А това, което в момента се случва с налагането на версията, че COVID-19 е изпуснат от уханската лаборатория, е просто един безсрамен фарс", пише китайското издание.

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп твърдеше, че има ли доказателства, че новият коронавирус е създаден в китайска лаборатория.

Тръмп разкритикува и Световната здравна организация и я сравни с "китайска пиар агенция" с твърдението: "Те не бива да изнамират извинения за хора, които са допуснали ужасяващи грешки. Би трябвало да се срамуват!". През април 2020 г.  Тръмп замрази плащанията на САЩ към СЗО.

В спора за произхода на новия коронавирус Тръмп игнорира дори данните, предоставени от координатора на американските тайни служби Ричард Гренел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във