Банкеръ Daily

Свят

Китай бави преговорите в очакване на „заспалия Джо“, оплака се Тръмп

Aмepиĸaнcĸият пpeзидeнт Дoнaлд Tpъмп се скара на Kитaй чpeз пocтoвe в  Туитър, тoчнo ĸoгaтo двeтe страни тpябвaшe дa зaпoчнaт пpeгoвopи зa постигане на тъpгoвcĸo cпopaзyмeниe. Той се оплака, че Китай не купува повече американски земеделски стоки, както е обещал, като най-вероятно опитва да протака преговорите в очакване на резултата от президентските избори през 2020 г., съобщи CNBC.

"Не може да се има доверие на Китай. Азиатската страна може да чака резултатите от изборите догодина с надеждата, че ще надделее някой като „заспалия Джо“, написа Тръмп като„заспалия Джо“ е прякорът, с който нарича бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Само преди дни Пекин обяви, че китайски фирми проверяват цените за закупуване на американски земеделски продукти и са настояли за премахване на допълнителните мита, наложени от правителството в Пекин след избухването на търговския конфликт със САЩ. Според тях разширяването на вноса на земеделска продукция е необходимо, за да се отговори на пазарното търсене.

Анализатори се чудят защо Доналд Тръмп напада Китай в момент, когато делегация начело с финансовия министър Стивън Манучин и търговския представител Робърт Лайтайзър е в Шанхай, за да се срещне с китайските си колеги. Срещата идва след търговското примирие между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин, постигнато на срещата на Г-20 в Осака през миналия месец. Съединените щати тогава обещаха да не налагат нови мита и да отменят някои ограничения срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, който през май беше вкаран в "черен списък" с компании, които не могат да работят с американците. Американски официални представители охладиха очакванията за голяма сделка тази седмица, но има надежда, че поне може да бъде постигнат напредък в битката с реципрочните мита, която започна преди около година и половина. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във