Банкеръ Daily

Свят

Кисинджър предупреждава Байдън за безкрайната конфронтация с Китай

Хенри Кисинджър

Бившият държавен секретар на Съединените щати Хенри Кисинджър смята, че сегашната геополитика изисква "гъвкавостта на Никсън", която да допринесе за разрешаване на конфликтите между Вашингтон и Пекин, както и между Русия и останалата част от Европа. Политикът, който помогна за възстановяването на връзките между Америка и Китай през 70-е години на миналия век и който предупреждава, че азиатският колос не трябва да се превръща в глобален хегемон, съветва президента Джо Байдън да не допуска вътрешната политика да му попречи да разбере "устойчивостта на китайското присъствие".   

"Байдън и предишните американски администрации се влияеха прекалено много от вътрешните аспекти от възгледите за Китай", посочва 99-годишният Кисинджър в интервю за главния редактор на "Блумбърг нюз" - Джон Микълтуейт, на 19 юли. И допълва, че е "важно да се предотврати хегемонията на Китай или на която и да било друга държава". Това, според Кисинджър, "не може да се постигне с безкрайна конфронтация". В предишни свои изказвания политикът предупреждаваше, че все по-голямото противопоставяне между Вашингтон и Пекин рискува "глобална катастрофа, съизмерима с първата световна война". 

Да припомним, че бившият президент на САЩ - Ричард Никсън, който по време на кампанията си през 60-е години на ХХ век се изяви като върл антикомунист, сюрпризира мнозина от привържениците си като реши да приеме поканата на тогавашния китайски лидер Мао Дзедун и да посети Пекин през 1972-а - пътуване, превърнало се в историческа повратна точка и за двете нации.  

Геополитиката и отношенията между великите сили са централна тема на новата книга на Кисинджър - "Лидерството: Шест етюда в световната стратегия". Тя е посветена на шестима ключови управници: германския Конрад Аденауер, френския Шарл дьо Гол, американския Ричард Никсън, египетския Ануар Садат, британския премиер Маргарет Тачър и влиятелния първи министър председател на Сингапур - Ли Куан Ю. Кисинджър е познавал всеки от тях през почти вековното си битие и чрез консултантската си фирма продължава да е влиятелен глас по глобалните въпроси от Пекин до Вашингтон.  

Проследявайки поведението на днешните европейски лидери от френския Еманюел Макрон до германския Олаф Шолц, Кисинджър споделя, че му е тъжно, че "те нямат усет за посока и мисия", подобно на предшествениците си дьо Гол и Аденауер. По отношение на сътресенията около BREXIT американският политик цитира мнението на дьо Гол, че Великобритания "никога няма да е предан член на Европейската общност", което се е оказало вярно. За войната на Русия в Украйна Кисинджър смята, че дискусиите за бъдещето на Крим трябва да бъдат предмет на преговори и то да не се определя преди края на конфликта. 

На въпроса какво би било поведението на лидерите от книгата му в сегашния свят, американецът отговаря, че сингапурският Ли би бил най-подходящ от шестимата за президент на САЩ, ако подобно нещо би могло да се случи, както и най-добър да реши дългосрочно предизвикателствата от климатичните промени. 

Притиснат да сподели кой ще е най-силният преговарящ с руския президент Владимир Путин, Кисинджър залага на французина дьо Гол. И допълва, че "Никсън също би бил много добър", защото е бил "много силен на сцената на външната политика, но се е провалил на национално равнище". 

А на по-лежерния въпрос кого би избрал за интересен събеседник на вечеря, Кисинджър посочва "желязната лейди" на Обединеното кралство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във