Банкеръ Daily

Свят

Кириакос Мицотакис: Преспанският договор е вреден за Гърция

Лидерът на гръцката опозиционна партия Нова Демокрация Кириакос Мицотакис заяви в интервю за белгийския вестник "Соар", че ако неговата партия дойде на власт в Гърция, ще се бори за смекчаване на последиците от Преспанския договор, който смята за вреден за неговата страна, съобщи МИА.

Лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия смята, че договорът със Северна Македония е "крайно проблематичен за Гърция", защото между другото той признава македонския език и македонската националност.

С това се подхранват ирендентизмът и национализмът в чувствителния балкански регион, обяснява Мицотакис в интервюто. Поради това този договор е проблематичен и тъкмо поради това в Нова демокрация смятаме, че това е много лош договор за Гърция и огромното мнозинство гърци са против него, посочва Мицотакис.

Ще се борим мирно и отговорно, за да смекчим последиците от този договор, които са много негативнии, и да защитим нашата страна от опасностите, които носи, затова няма да се откажем от правото си на вето за присъединяване на съседната държава към ЕС, заяви Мицотакис в отговор на въпрос за неговото мнение за договора, с който се реши дългогодишният спор между двете държави.

В интервюто Мицотакис посочва, че дава пълна подкрепа на кандидата на Европейската народна партия Манфред Вебер да ръководи бъдещата Европейска комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във