Банкеръ Daily

Свят

Кириакос Мицотакис: Април ще е решаващ, да не се отпускаме

Април ще бъде решаващ в борбата с коронавируса, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред парламента по време на дискусия за приемането на указ за мерките за преодоляване на кризата, съобщи телевизия Скай.

Мицотакис направи отчет на първите 30 дни от борбата на страната с епидемията и каза, че предстоящият период ще изисква отдаденост на целите, единство и солидарност.

Той предупреди гърците, че ако се отпуснат в спазването на мерките за социална дистанция, "ще си платим за това"..

"Не сме в началото на края, по-скоро сме в края на началото", заяви Мицотакис и призова хората да си останат вкъщи. По думите му досега Гърция е избегнала "трагичните събития", които могат да се видят в Италия, Испания и САЩ. 

Гърците съобщиха за първи случай на Ковид-19 в края на февруари и въведоха незабавно мерки за възпиране на епидемията. В страната има 1 415 потвърдени случаи на заразени и 50 жертви на новия коронавирус.

Мицотакис призна, че ограничителните мерки ще имат сериозни последици за икономиката. Той посочи, че крайната цел е да се спечели време и да се гарантира, че националната здравна система ще издържи на пандемията. Неговото становище е, че в други европейски страни положението е много по-лошо. Примерно в Нидерландия, където първите случаи бяха регистрирани по същото време, както и в Гърция, но там вече има над 10 пъти повече интубирани пациенти в болниците.

Гръцкият премиер подчерта, че правителството вярва в принципите на парламентаризма. "Отхвърлям всякакви авторитарни ограничения, както стана неотдавна в Унгария", отбеляза Мицотакис в коментар за указа, който дава на унгарския премиер Виктор Орбан неограничени правомощия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във