Банкеръ Daily

Свят

Кипър: Турция се превръща в държава пират

Предприети са всички необходими дипломатически действия там, където е нужно, за осъждането на новото незаконно и пиратско нарушение на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър, заяви говорителят на кипърското правителство Кириакос Кусиос пред кипърската информационна агенция, цитиран от вестник "Филелефтерос".

Изявлението на Кусиос е в отговор на обявения от Анкара планиран нов сондаж в блок 8 на изключителната икономическа зона на Кипър.

"Турция се превръща в държава пират в Източното Средиземноморие. Въпреки многократните призиви на международната общност и особено на ЕС да преустанови незабавно незаконните действия, тя продължава нарушенията на кипърската изключителна икономическа зона и континенталния шелф на Кипър", заяви Кусиос.

Той съобщи, че на днешното заседание на Съвета по външни работи на ЕС кипърският външен министър Никос Христодулидис ще поиска от колегите си от ЕС ефективна намеса на Съюза както по въпроса за незаконните действия на Турция край Кипър, така и по останалите теми, които занимават региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във