Банкеръ Daily

Свят

Кипър ще реши за разхлабване на мерките в края на април

Република Кипър ще вземе решение за разхлабване на ограничителните мерки заради пандемията от COVID-19 в края на април, заяви Ирини Христаки, член на научен комитет в кипърското министерство на здравеопазването, пише в. "Сайпръс мейл".

"Данните ни показват намаляване в броя на потвърдените случаи през последните няколко дни и това е много добра новина. Но мисля, че следващата седмица ще бъдем в по-добра позиция за оценка на това дали ситуацията се е подобрила или не", каза Ирини Христаки.

По думите й учените чакат достигането на т. нар. плато на новите случаи и относително еднакъв брой на потвърдените случаи на заразяване в няколко последователни дни. "Следващите няколко дни ще ни покажат дали сме достигнали до точката, където искаме да бъдем", каза Ирини Христаки.

Тя посочи, че ограничителните мерки трябва да се запазят до края на април.

"В края на април и в зависимост от развоя на пандемията, правителството ще вземе решение дали е дошъл подходящият момент за разхлабване на някои от мерките", посочи Христаки. Тя подчерта, че това трябва да стане постепенно.

В международно признатата Република Кипър са регистрирани официално 465 случая на коронавирус, предаде Кипърската информационна агенция. Девет души са починали от болестта.

В самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, призната само от Анкара, регистрираните случаи на коронавирус са 92, а починалите са трима, съобщават "Сайпръс мейл" и турският вестник "Хюриет дейли нюз".

Днес бе съобщено за смъртта на 74-годишен кипърски турски гражданин, който е първата жертва сред населението на кипърските турци. Първите две жертви бяха двама германски туристи, отбелязва "Сайпръс мейл".

Facebook logo
Бъдете с нас и във